Salvarea bancilor spaniole nu rezolva criza datoriilor din Europa

Luni, 11 Iunie 2012, ora 15:26
1388 citiri
Salvarea bancilor spaniole nu rezolva criza datoriilor din Europa

Planul de 125 miliarde de dolari pentru salvarea bancilor spaniole nu va rezolva criza datoriilor din Europa si nu va atenua povara ratei somajului de 10% de pe continent, transmite AP.

Dar acordul va calma probabil pietele financiare si va "cumpara" timp pentru liderii europeni pentru a gestiona problemele altor economii slabe care ameninta stabilitatea zonei euro, se arata in analiza AP.

Sambata, zona euro a anuntat ca este pregatita "sa raspunda favorabil solicitarii de ajutor" venite din partea Spaniei pentru sustinerea sectorului sau bancar si sa-i acorde un imprumut in valoarea de pana la 100 de miliarde de euro.

Europa are inca dificultati in rezolvarea problemelor cu care se confrunta alte trei state care au primit asistenta financiara: Grecia, Portugalia si Irlanda. In Grecia, votantii ar putea alege saptamana viitoare un guvern care va refuza sa indeplineasca conditiile impuse in schimbul pachetelor de asistenta financiara de 170 miliarde de dolari. Portugalia se confrunta cu o combinatie toxica a datoriei ridicate si a ratei somajului, de 15%. Irlanda trebuie sa rezolve problemele cu care se confrunta sectorul bancar, asemanatoare cu ale Spaniei. Apoi Italia, a treia mare economie a zonei euro, unde datoria creste in timp ce economia stagneaza.

"Inca mai sunt de rezolvat unele probleme fundamentale. Avem nevoie de solutii mai radicale decat aceasta", a declarat Nicolas Veron, senior fellow la Breugel Economic Research Institute din Bruxelles.

Germania, ingrijorata de escaladarea crizei, a respins cateva idei pentru atenuarea acesteia. Germania a fost ezitanta in privinta atenuarii termenilor precedentelor pachete de asistenta financiara pentru a reduce povara austeritatii in Grecia, Portugalia si Irlanda si a rezistat emiterii de bonduri comune subscrise de toate statele din zona euro (eurobonduri).

De asemenea, BCE nu a intervenit pentru sprijinirea economiei zonei euro, refuzand sa reduca rata dobanzii si ezitand sa injecteze bani in economie asa cum s-a intamplat in SUA.

Dar planul de a ajuta masiv bancile din Spania atenueaza o criza imediata in a patra mare economie a zonei euro. Deteriorarea situatiei bancilor spaniole si presiunile pentru solicitarea ajutorului amenintau sa ruineze guvernul.

Investitorii sunt deja ingrijorati in legatura cu rezultatele votului din Grecia, din 17 iunie. Daca Grecia alege saptamana viitoare un guvern care va refuza sa indeplineasca conditiile impuse in schimbul pachetelor de asistenta financiara de 170 miliarde de dolari, ar putea fi fortata sa abandoneze euro. Iesirea Greciei din zona euro va provoca probabil haos financiar in Europa. Mai mult, iesirea Greciei din zona euro ar spori temerile ca si alte state europene, cum ar fi Portugalia sau Italia, ar putea fi urmatoarele care renunta la euro.

"O parte semnificativa din acest pachet de asistenta financiara pentru bancile spaniole are legatura cu situatia din Grecia. Ar trebui sa fie suficient pentru a preveni extinderea problemelor", a declarat Jacob Kirkegaard, cercetator la Peterson Institute for International Economics in Washington.

Liderii spanioli au subliniat conditiile faborabile ale imprumuturilor pentru banci

Liderii spanioli au dat asigurari ca este vorba de imprumuturi pentru banci, in conditii extrem de favorabile, pe care Spania le va primi prin intermediul FROB (Fondul spaniol pentru restructurarea sectorului bancar), care le va acorda, la randul sau, bancilor care au nevoie de capital.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anuntat ca ratele dobanzilor pentru acest imprumut vor fi considerabil mai mici decat rata de aproape 7% pe care a fost nevoita sa o plateasca Spania recent pentru a se imprumuta de pe pietele externe de capital.

Masurile de austeritate si reducere a cheltuielilor luate de guvernul conservator de la Madrid, in cele cinci luni de mandat, precum si reformele incepute de acesta au facut ca finantarea europeana solicitata pentru sectorul bancar spaniol sa se limiteze la acesta din urma, fara sa fie nevoie de un plan de interventie financiara si fara conditii macroeconomice de respectat, a declarat duminica premierul spaniol Mariano Rajoy, in prima interventie publica dupa ce guvernul a anuntat ca solicita deschiderea unei linii de credite, de la UE, pentru bancile spaniole aflate in dificultate.

Spre deosebire de celelalte tari europene care au primit ajutor, Grecia, Portugalia si Irlanda, Spania nu a trebui sa accepte noi reduceri ale cheltuielilor pentru a obtine banii.

#banci Spania imprumut, #sprijin financiar banci Spania, #criza datorii europa , #Zona euro