Scaderea apetitului pentru risc a apreciat yenul si francul elvetian fata de euro

Miercuri, 30 Mai 2007, ora 14:20
794 citiri

Yenul si francul elvetian cu randament mic s-au apreciat miercuri fata de euro, deoarece o alunecare cu 6% a pietelor bursiere din China a avertizat investitorii ca tranzactiile speculative sunt riscante, relateaza Reuters.

Dolarul a stagnat fata de euro in apropiere de cotatia maxima a ultimelor sase saptamani, inainte de publicarea procesului verbal al sedintei de politica monetara din mai a Federal Reserve, care ar putea intari asteptarile jucatorilor din piata ca banca centrala americana va pastra neschimbata dobanda cheie in acest an, in loc sa o reduca. Estimarile investitorilor cu privire la evolutia dobanzii cheie americane a sustinut dolarul in ultimele saptamani.

Cotatia actiunilor de pe piata chineza a cazut miercuri cu peste 6%, dupa o apreciere de 62% inregistrata in acest an, dupa ce guvernul a urcat o taxa pentru tranzactionarea actiunilor, in incercarea de a calma tendintele speculative ale investitorilor.

"Evolutia de pe pietele bursiere influenteaza pietele valutare internationale, deoarece oamenii incep sa renunte la tranzactiile speculative", a spus un strateg pentru piete valutare internationale de la grupul bancar Credit Suisse din Zurich, Marcus Hettinger, citat de Reuters.

Euro a alunecat cu aproape 0,2% fata de yen, pana la cotatia de 163,25 yeni/euro, dupa ce a atins marti o cotatie record istoric, de 164,30 yeni/euro.

Francul elvetian cu randament mic a urcat fata de euro la cotatia maxima a ultimelor doua saptamani, de 1,6452 franci elvetieni/euro.

"Dolarul este sustinut inca de schimbarea asteptarilor investitorilor cu privire la evolutia dobanzii cheie americane. Procesul verbal al sedintei de politica monetara a Federal Reserve va arata ca bancherii centrali americani au flexibilitate, dar sunt ingrijorati din cauza inflatiei. Noi credem in continuare ca Federal Reserve nu va reduce dobanda cheie", a adaugat Hettinger.

Euro a alunecat cu 0,1% fata de dolar, pana la cotatia de 1,3433 dolari/euro, indreptandu-se spre cotatia minima a ultimelor sase saptamani, de 1,3410 dolari/euro, atinsa in timpul saptamanii trecute.

Euro este sustinut insa de declaratiile radicale ale unor oficiali ai Bancii Centrale Europene care au intensificat asteptarile privitoare la o majorare a dobanzii cheie in zona euro.

Dolarul s-a depreciat cu 0,1% fata de moneda japoneza, pana la cotatia de 121,53 yeni/dolar, dupa ce a inregistrat saptamana trecuta o cotatie maxima a ultimelor trei luni, de 121,90 yeni/dolar.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)