Se apropie de sfarsit criza din zona euro? - Opinii experti

Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 14:50
1691 citiri
Se apropie de sfarsit criza din zona euro? - Opinii experti

Presedintele Frantei, Francois Hollande, sustine ca sfarsitul crizei din zona euro este foarte aproape, insa mai multi profesori, jurnalisti si oameni politici au pareri impartite.

Ha-Joon Chang, profesor de economie la Universitatea Cambridge, este de parere ca Hollande se inseala din doua motive.

In primul rand, desi Banca Centrala Europeana (BCE) a intreprins recent masuri pentru a calma pentru moment piata financiara, nu este clar daca va fi capabila sa repete aceste masuri in cazul in care situatia economica mondiala se inrautateste - economia chineza incetineste, iar SUA ar putea experimenta o recesiune in forma de "W", in cazul in care Mitt Romney castiga alegerile prezidentiale din SUA si ii va da mana libera lui Paul Ryan asupra bugetului.

In al doilea rand, chiar daca nu vor exista masuri de austeritate suplimentare pentru Grecia si pentru alte tari "periferice" (asa cum promite Hollande), reducerile drastice operate la nivelul asistentei sociale in aceste tari sunt coplesitoare.

Multi cetateni ai acestor state si-au restrans cheltuielile la limita pentru a putea face fata reducerilor bugetare, insa acest lucru nu va continua pentru mult timp, mai ales in cazul cresterii ratei somajului, potrivit Agerpres.

Exista astfel posibilitatea aparitiei unor alte tulburari sociale care vor bloca recuperarea economica, in conditiile in care investitorii pe termen lung, de care Europa are nevoie pentru o redresare reala, au nevoie de un mediu social stabil.

Supravietuirea eurozonei implica solutii concrete si planuri credibile

La randul sau, Alistair Darling, fost ministru britanic de finante in perioada 2007 - 2010, tinde sa contrazica afirmatia lui Hollande, mentinandu-si in acelasi timp optimismul cu privire la o supravietuire a eurozonei, mai degraba ajutata politic, decat economic.

Pentru recuperarea din criza, sustine Darling, trei etape sunt necesare.

In primul rand, bancile din zona euro trebuie in mod corespunzator capitalizate, iar datoriile toxice gestionate. Spania are nevoie sa faca acest lucru urgent. De asemenea, un calendar credibil pentru uniunea bancara trebuie sa fie pus in aplicare, desi acesta va avea consecinte pentru Marea Britanie.

In al doilea rand, o solutie credibila la problemele Greciei trebuie pusa in practica.

Nu in ultimul rand, austeritatea pe cont propriu nu va functiona niciodata. Din acest motiv, este necesar un plan credibil pentru cresterea economica si reducerea deficitului.

In 2013, situatia economica a zonei euro s-ar putea inrautati

Pentru Costas Lapavitsas, profesor de economie la Scoala de Studii Orientale si Africane din Londra, BCE poate furniza lichiditate, dar nu poate face nimic in privinta solvabilitatii statelor.

Periferia zonei euro este in stare de faliment, iar politica de austeritate a UE a inrautatit lucrurile, mai ales in Grecia, explica Lapavitsas.

Economia s-a prabusit, datoria publica va avea nevoie in curand de o alta restructurare majora, exista costuri umane imense si o situatie sociala exploziva.

In cazul in care criza chiar s-ar apropia de un sfarsit, masurile de austeritate ar trebui ridicate, iar fondurile de investitii indreptate catre periferie. Or, cum nu exista nicio perspectiva in acest sens, in 2013 situatia va sta, probabil, chiar mai rau.

Criza actuala poata fi depasita

Phillip Inman, corespondentul economic de la The Guardian, vede lucrurile mai optimist.

Este posibil, crede el, ca un plan de salvare pentru Spania si un acord pentru o uniune bancara in zona euro sa permita depasirea crizei actuale.

De asemenea, calmul poate fi restaurat, deoarece, mai presus de toate, liderii zonei euro sunt vor sa ramana in interiorul zonei pentru a-si pastra reputatia si a rezolva probleme interne pe care ei insisi sunt incapabili sa le gestioneze in tarile lor (coruptia din Grecia si masurile de protectie a locurilor de munca in Spania si Italia sunt doar doua exemple).

Masurile adoptate de UE pot pune capat momentului critic al crizei

Luis Garicano, profesor de economie si strategie la London School of Economics, crede ca promisiunile goale nu vor pune capat crizei.

Cu toate acestea, Uniunea Europeana a luat in aceasta vara trei decizii care, daca vor fi implementate, ar putea pune capat momentului critic al crizei.

In primul rand, BCE a hotarat sa actioneze ca o banca centrala "adulta" si sa se ocupe cu de criza de pe pietele de obligatiuni ale statelor membre.

BCE: S-a aprobat programul privind achizitiile de titluri de stat

In al doilea rand, zona euro a fost de acord cu o recapitalizare directa a bancilor falimentare din Spania.

In al treilea rand, s-a ajuns la un acord in privinta formarii unei uniuni bancare.

Olaf Gersemann, editor la Die Welt, considera ca este posibil ca zona euro sa fi intrat intr-o perioada de calm relativ.

Motivul principal este simplu: cancelarul Germaniei, Angela Merkel, vrea sa fie reales in septembrie 2013, si pare evident pentru observatorii de la Berlin ca pana atunci ea va incerca sa previna orice miscare care ar putea conduce la noi atacuri de panica pe pietele financiare.

Doar acest lucru face, printre altele, putin probabil o iesire a Greciei in urmatoarele 12 luni.

Cu toate acestea, nu doar Grecia nu se afla inca pe o traiectorie sustenabila. E departe de a fi clar, argumenteaza Gerseman, daca si cum membrii sudici ai clubului euro vor reusi sa reduca nivelurile datoriei si deficitele de cont curent in mod decisiv.

#evolutie zona euro, #experti zona euro, #criza zona euro, #bce criza zona euro , #Zona euro