Slovacia: Exista sanse de 50% ca zona euro sa se destrame

Vineri, 31 August 2012, ora 10:02
1214 citiri
Slovacia: Exista sanse de 50% ca zona euro sa se destrame

Viitorul zonei euro este amenintat si exista 50% sanse ca aceasta sa se destrame, a afirmat joi premierul slovac, Robert Fico, la Bratislava.

"Estimez ca exista o probabilitate de 50% ca zona euro sa se destrame si are sanse de 50% sa supravietuiasca", a spus primul ministru slovac. In opinia sa, supravietuirea blocului celor 17 state ce formeaza zona euro va depinde de modul in care statele membre vor gestiona criza.

Reactia lor in fata apelurilor lansate pentru o integrare europeana mai substantiala va conduce fie la "consolidarea Uniunii Europene si a zonei euro, fie la destramarea ei", a continuat Robert Fico.

In conditiile in care criza financiara ce a atins Grecia ameninta sa se propage in Spania si Italia, unii economisti sugereaza divizarea zonei euro in doua parti, una mai puternica ce ar regrupa tarile din nord si alta mai slaba, cu tarile din sud, pentru a li se permite acestora din urma sa-si redreseze economia.

In cazul in care sciziunea zonei euro va avea loc, Slovacia va incerca sa ramana in nucleul zonei euro, iar pentru aceasta trebuie sa isi respecte angajamentele de a consolida finantele publice in conformitate cu regulile tarilor din zona euro, a adaugat premierul slovac.

Slovacia ingheata cheltuielile pentru a putea respecta tinta de deficit

Slovacia a adoptat moneda euro in anul 2009 si a aplicat masuri de austeritate pentru a-si consolida finantele publice. Anul trecut a inregistrat o crestere economica de 3,3%. Potrivit previziunilor Comisiei Europene, produsul sau intern brut va creste anul acesta cu 1,8%, cel mai bun rezultat in randul statelor din zona euro.

Slovacia a fost singura tara din aceasta zona care a refuzat sa ia parte la planul initial de ajutor financiar destinat Greciei si este ultima care va ratifica in luna octombrie Fondul European pentru Stabilitate Financiara (FESF), la care participa cu suma de 7,7 miliarde de euro sub forma de garantii.

Aderarea Romaniei la zona euro: 2024, o tinta mai realista

NUMELE SURSEI

Austria vrea infiintarea unui mecanism de excludere a unei tari din zona euro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evolutie zona euro, #viitor zona euro, #destramare zona euro, #Slovacia evolutie zona euro, #Slovacia ratificare FESF , #Zona euro