"Soarta" euro depinde de succesul summitului de miercuri

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 16:10
1637 citiri
"Soarta" euro depinde de succesul summitului de miercuri

Moneda unica europeana a ajuns la maximul ultimelor sase saptamani, in raport cu dolarul, pe masura ce liderii europeni sunt la un pas de gasirea unei solutii pentru criza din zona euro. Evolutia monedei unice depinde foarte mult de succesul planului de salvare, asteptat de investitori la summitul de miercuri.

Yenul japonez s-a depreciat, in raport cu cele mai multe valute europene, in contextul in care actiunile europene s-au apropiat de varful ultimelor 11 saptamani, arata o analiza Bloomberg.

Pe de alta parte, francul elvetian s-a apreciat in cursul zilei de vineri, in raport cu 16 monede, pe fondul tensiunilor din zona euro.

Francul a crescut cu 0,3% fata de euro, pana la 1,2295, atingand cel mai inalt nivel din ultimele doua saptamani. Moneda elvetiana a urcat cu 0,2% fata de dolar, ajungand la 89,24.

Cancelarul german Angela Merkel alaturi de liderii UE se vor intalni la summit-ul programat miercuri, in Bruxelles, pentru a pune la punct ultimele detalii pentru planul de salvare a zonei euro.

Liderii europeni sunt in cautarea unui acord privind sustinerea fondului de salvare a regiunii, recapitalizarea bancilor si acordarea unui nou sprijin financiar Greciei, deja supraindatorata.

Ministrii de finante din zona euro vor sa previna raspandirea contagiunii din Grecia in Italia si Spania.

Analistii citati de Forbes estimeaza ca dolarul american va continua sa isi consolideze pozitia in raport cu principalele valute, in special cu moneda unica europeana. Fondurile prezente pe pietele financiare planuiesc sa isi reduca expunerea pe Europa, punand presiune asupra bancilor europene.

Rata de schimb valutar va ajunge, la sfarsitul anului, pana la 1,3 dolari pentru un euro, potrivit specialiastilor din cadrul Nomura. Dolarul american nu se va aprecia doar in fata monedei unice europene, ci si in raport cu dolarul australian, cu cel canadian si cu yenul japonez.

Cu alte cuvinte, analistii Nomura nu se asteapta ca liderii UE sa descopere o solutie care sa elimine riscul sistemic (riscul ca neindeplinirea obligatiilor care revin unui participant din participarea sa la un sistem, sau in piata financiara, sa conduca la neindeplinirea la termen a obligatiilor asumate de catre alti participanti).

Liderii celor mai mari economii din Europa, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, vor cauta solutii pentru recapitalizarea bancilor, dar specialistii sunt destul de sceptici in aceasta privinta.

In acelasi timp, dinamica reducerii gradului de indatorare si scaderea fluxului de monede pe pietele tarilor emergente vor determina investitorii sa se reorienteze catre moneda de rezerva si, in acest fel, se va aprecia dolarul.

Analistii se asteapta ca raportul dintre dolarul australian si cel american sa ajunga, la finalul acestui an, pana la 0.98, in timp ce raportul dintre dolarul american si cel canadian va avea o rata de 1.05.

Pe de alta parte, euro se va deprecia, ca urmare a incapacitatii liderilor europeni de a elimina riscul sistemic, avertizeaza specialistii din cadrul Nomura.

Agentiile de rating mentioneaza, in cele mai multe rapoarte publicate in urma retrogradarilor, ingrijorarea investitorilor referitoare la pozitia finantarii bancilor europene.

Bancile franceze, in special Societe Generale, BNP Paribas si Credit Agricole pareau a fi cele mai expuse, dar banci spaniole, precum Banco Santander si chiar banca britanica Barclays au fost, de asemenea, mentionate de catre agentiile de rating.

#recapitalizare banci europene, #summit criza datoriilor octombrie , #Zona euro