Sondaj: Europenii nu mai au incredere in euro

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 18:17
1479 citiri
Sondaj: Europenii nu mai au incredere in euro

Mai mult de jumatate din europeni sunt de parere ca moneda euro nu este benefica pentru economia tarii lor, arata un sondaj facut public miercuri.

Aceasta raportare a europenilor a rezultat in urma crizei datoriilor din zona euro, fenomen care le-a zdruncinat puternic increderea in moneda unica.

Sondajul se intituleaza "Transatlantic Trends 2012" si este realizat anual in SUA si Europa de catre think-tank-ul american German Marshall Fund si Compagnia di San Paolo, o fundatie privata cu sediul in Italia.

57% dintre persoanele intervievate in 12 tari din Uniunea Europeana - atat state din zona euro cat si din afara uniunii monetare - sustin ca moneda euro a fost sau ar fi un lucru rau pentru economia lor nationala, in crestere cu patru procente fata de sondajul similar de anul trecut.

Aproape 1.000 de persoane au fost intervievate in fiecare tara in iunie, prin telefon sau fata in fata.

In Spania, ultima tara asupra careia se concentreaza atentia in aceasta criza a datoriilor veche de aproape trei ani, 57% dintre cei intervievati sunt de parere ca moneda euro a daunat economiei spaniole, un nivel cu trei procente mai ridicat decat anul trecut.

Sondajul a relevat o opinie din ce in ce mai defavorabila fata de euro in cateva tari din afara zonei euro, 89% dintre britanici, 84% dintre suedezi si 71% dintre polonezi sustinand ca aderarea la uniunea monetara ar avea efecte daunatoare pentru economiile lor, toate procentele in crestere usoara fata de anul trecut.

Atat in Spania cat si in Germania, cea mai puternica economie din zona euro unde exista o opozitie publica tot mai mare fata de ideea de a salva tarile din zona euro cu probleme, peste un sfert dintre persoanele chestionate si-au exprimat dorinta ca tarile lor sa paraseasca zona euro.

In ciuda crizei economice, 61% dintre europeni considera ca apartenenta la UE este buna pentru economiile lor, in scadere insa cu 6% fata de anul trecut.

In discursul de miercuri in fata Parlamentului European, Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a declarat ca Europa are nevoie de o gandire noua si de mai multi pasi pentru rezolvarea problemelor fiscale.

Potrivit presedintelui Comisiei Europene, credibilitatea monedei euro depinde de institutii si de arhitectura politica.

Barroso: Europa are nevoie de o uniune politica si fiscala

Banca Centrala Europeana (BCE) va deveni de la 1 ianuarie 2014 autoritatea suprema de supraveghere a bancilor din zona euro, potrivit unui proiect care trebuie semnat de toate cele 27 de state membre UE.

Comisia Europeana a inaintat miercuri o serie de propuneri cu privire la crearea unui mecanism de supraveghere unic (MSU) pentru bancile din zona euro, pas importat pentru viitoarea uniune economica si monetara (UEM).

BCE devine autoritatea suprema supraveghere a bancilor

Premierul german Angela Merkel a declarat ca BCE nu va putea supraveghea toate bancile din Europa, idee sustinuta si de ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, care a cerut "realism" in aplicarea acestor masuri.

#sondaj moneda euro, #moneda euro economie, #efecte economie moneda euro, #incredere moneda euro , #Zona euro