Spania: Semnale pozitive pe fondul scaderii valorii imprumuturilor de la BCE

Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 08:26
1494 citiri
Spania: Semnale pozitive pe fondul scaderii valorii imprumuturilor de la BCE

Imprumuturile nete ale bancilor spaniole de la Banca Centrala Europeana au scazut in septembrie, pentru prima data in acest an, un semn ca dependenta institutiilor de creditare fata de BCE s-a diminuat.

Este vorba de un semnal pozitiv, chiar daca agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat Spania la "BBB minus", cu doar o treapta peste nivelul junk (nerecomandat pentru investitii).

Spania, la un pas de categoria "junk"

Imprumuturile nete ale bancilor spaniole de la BCE au scazut luna trecuta la 378,2 miliarde de euro (487,4 miliarde de dolari), de la nivelul record de 388,7 miliarde de euro in august, arata datele publicate joi de Banca Centrala a Spaniei.

Datoria publica a Spaniei ajunge la un nou record. Tara nu solicita ajutor financiar

Imprumuturile brute au scazut de asemenea la 399,9 miliarde de euro, de la 411,7 miliarde de euro in august.

"De cand Draghi a afirmat ca va face orice este necesar pentru a apara euro, conditiile de finantare s-au imbunatatit pentru Spania si alte state de la periferia zonei euro", a afirmat analistul Tobias Blattner de la Daiwa International, in Londra.

Mario Draghi: Mentinerea euro este o preocupare esentiala a BCE

Cresterea dependentei bancilor spaniole fata de fondurile oferite de BCE este o dovada ca bancile spaniole au dificultati in a strange fonduri de pe pietele financiare.

Comparativ, in luna aprilie 2011 imprumuturile bancilor spaniole de la BCE au atins nivelul cel mai scazut de 42,2 miliarde de euro.

In acest an insa, utilizarea facilitatilor BCE de catre bancilor spaniole a crescut semnificativ, chiar daca in iunie zona euro a convenit sa acorde Spaniei un program de sprijin de 100 miliarde de euro pentru sustinerea sectorului financiar spaniol.

Spania traieste un tsunami economic: Care sunt efectele

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imprumuturi banci Spania, #BCE salvare zona euro, #BCE sprijin Spania, #rating spania , #Zona euro