Stiglitz: Grecii au dreptate - este un cocktail toxic ce propun europenii

Marti, 19 Mai 2015, ora 16:44
3416 citiri
Stiglitz: Grecii au dreptate - este un cocktail toxic ce propun europenii
Foto: Crooks and Liars

Laureatul premiului Nobel pentru economie, profesorul Joseph Stiglitz, crede ca Uniunea Europeana nu este pregatita cu adevarat sa faca fata socului unui abandon grecesc in zona euro.

Invitat la o emisiune a Bloomberg, Stiglitz a mentinonat ca impasul in care se afla negocierile pe tema datoriilor Greciei atrage riscul ca toata lumea sa piarda in final.

Profesorul american s-a declarat uimit de reformele macroeconomice puse in aplicare de Grecia pana in acest an, dar a mentionat ca implozia economiei nu putea fi evitata decat cu pretul incalcarii politicii de austeritate impuse de creditori.

"Nu sunt politician ca sa speculez pe tema tensiunilor politice din relatia Greciei cu creditorii. Ca economist insa, pot sa va spun ca grecii au dreptate in ceea ce sustin.

Programul care le-a fost pus in fata in 2010 a fost un dezastru. Ca economist mi-am spus parerea din prima. Am declarat ca nu o sa functioneze"|, marturiseste Joseph Stiglitz.

Modelul "Asa nu!"

Profesorul sustine ca foloseste proiectiile Bancii Centrale Europene si ale Comisiei Europene din programul de asistenta financiara pentru Grecia pentru a le arata studentilor cum sa nu procedeze.

"Le spun din start. Daca vreodata vii la mine cu un astfel de proiect, nu treci clasa", povesteste Joseph Stiglitz.

Din punctul sau de vedere, oficialii europeni par incapabili sa inteleaga principiile macroeconomice. "Ei au o piata unica pe care combina austeritatea cu slabiciunea sectorului financiar. Este un cocktail toxic", sustine Stiglitz.

"Daca Europa nu renunta la pretentiile de austeritate impuse Greciei, tara aceasta nu mai are nicio alternativa decat sa paraseasca zona euro. Va fi un soc foarte puternic pentru Europa.

Demonstreaza ca acesta Uniune este temporara. Poate data viitoare Spania va fi avea probleme...", comenteaza Stiglitz.

In opinia sa, principalii vinovati de dezastru actual din Grecia sunt economistii BCE si reprezentantii Comisiei Europene, programul lor de asistenta financiara parand sa fie facut pentru distrugerea economiei elene, nu pentru salvarea ei.

#dezastru financiar Grecia, #Joseph Stiglitz datorii Grecia, #efect Grexit UE, #vinovati criza Grecia , #Zona euro