SUA: Atitudinea Germaniei fata de criza din zona euro este "foarte rezonabila"

Joi, 14 Iunie 2012, ora 11:31
1275 citiri
SUA: Atitudinea Germaniei fata de criza din zona euro este "foarte rezonabila"

Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, a afirmat miercuri ca gaseste "foarte rezonabil" punctul de vedere al Germaniei cu privire la rezolvarea crizei datoriilor din zona euro.

"Gasesc nedrept sa consideram ca Germania este, in prezent, singura sursa a problemei", a declarat Geithner in cursul unei dezbateri organizate la Washington.

"Ceea ce spune Germania este ca, pentru a face sa functioneze uniunea monetara, ea este dispusa sa isi asume un angajament substantial in termeni de resurse pentru a sustine efortul general. Dar pentru ca asta sa functioneze, trebuie un sprijin pentru reformele si schimbarile institutionale", a explicat el.

In opinia sa, "este o pozitie foarte rezonabila".

"Putem fi in dezacord privind multe elemente de strategie si asupra modului in care evolueaza", dar "sunt necesare reforme durabile alaturi de schimbari institutionale care sa para ireversibile", a subliniat secretarul Trezoreriei.

Berlinul refuza sa foloseasca marjele sale de manvera bugetare pentru a veni in sprijinul cererilor din zona euro atat timp cat tarile aflate in dificultate nu vor fi pus in aplicare reforme pentru ameliorarea competitivitatii si a finantelor lor publice.

Geithner le-a cerut europenilor sa ajunga la un acord privind masuri concrete.

"Pe masura ce ne apropiem de G20 (organizat in Mexic, luni si marti) si chiar in perspectiva summitului (Uniunii Europene, de la 28 si 29 iunie), lumea isi va indrepta privirile spre Germania si ceilalti mari actori ca sa ofere unele lamuriri in legatura cu ceea ce inseamna obiectivele generale ale uniunii bancare, cu zidul de aparare pentru tarile ce aplica reforme si pe probleme de crestere economica", a mai afirmat Geithner.

#germania zona euro, #criza datorii zona euro , #Zona euro