Supravegherea bancilor europene, intre teorie si practica

Duminica, 08 Iulie 2012, ora 12:00
1564 citiri
Supravegherea bancilor europene, intre teorie si practica

Sefii statelor din zona euro tot vorbesc de infiintarea unei "banci a bancilor", care sa faca exact ce face si Banca Centrala Europeana.

Europa este impartita intre Germania si Franta, iar ministrul german al finantelor, Wolfgang Schauble, tocmai a declarat ca supravegherea centralizata a bancilor europene este putin probabil sa fie demarata in acest an.

Zona euro nu va reusi sa implementeze o supraveghere centralizata a bancilor sale cu incepere din acest an, dupa cum isi dorea, a declarat ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, intr-un interviu aparut in editia de duminica a cotidianului spaniol El Pais, citat de AFP.

Consolidarea sistemului bancare european

Declaratiile ministrului german au provocat emotie in Spania in momentul in care aceasta tara este pe cale de a finaliza obtinerea de imprumuturi de la partenerii sai europeni pentru consolidarea sectorului sau bancar aflat in dificultate.

Liderii din zona euro au cazut de acord la 29 iunie sa intareasca uniunea lor economica si monetara. Una dintre principalele masuri prevazute pentru acest an o reprezinta punerea in aplicare a supravegherii centralizate a bugetelor nationale din zona euro, inainte de a putea recapitaliza bancile in dificultate direct cu fonduri europene.

"Inainte ca un ajutor direct sa poata fi acordat bancilor, trebuie pusa la punct o supraveghere in comun a bancilor", a explicat Schauble pentru El Pais."Dar aceasta institutie nu va putea incepe sa functioneze in acest an. Nu este realist", a adaugat demnitarul german.

Zona euro a oferit o linie de credit in valoare de 100 de miliarde de euro pentru stabilizarea bancilor spaniole care au mari probleme dupa explozia bulei imobiliare din 2008.

Comisia Europeana sustine supra-supravegherea

Reprezentantii CE sustin ca aplicarea unor masuri comune de supraveghere in sectorul bancar european i-ar proteja mai bine deponenti, ar restabili increderea si ar face ca sectorul financiar sa devina mai putin vulnerabil - etape importante pentru a scoate Europa din criza.

Criza economica si financiara a demonstrat ca sistemul bancar european este vulnerabil. O problema aparuta la o banca poate contamina rapid alte institutii financiare, afectand deponentii, investitiile si economia in general.

Prin urmare, UE si statele membre au luat masuri care vizeaza consolidarea mecanismelor de supraveghere a sectorului financiar. Reformele adoptate au condus, printre altele, la instituirea, in 2011, a trei organisme europene de supraveghere. Rolul acestora este de a contribui la coordonarea activitatii autoritatilor de reglementare din statele membre si de a garanta buna aplicare a cerintelor UE.

Propunerile presedintelui Comiei Europene

Pentru a asigura stabilitatea financiara sunt insa necesare si alte masuri. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, propune realizarea unei uniuni bancare pentru a restabili increderea in banci si in moneda euro. Aceasta propunere este formulata in perspectiva realizarii, pe termen lung, a integrarii economice si bugetare.

Principalele masuri:

- norme bancare la nivelul UE, care sa prevada, printre altele, cerinte comune, totodata flexibile, cu privire la capitalul pe care bancile ar trebui sa-l detina

- un supervizor bancar unic la nivelul UE, care sa poata observa direct bancile care desfasoara operatiuni in mai multe tari si bancile de mari dimensiuni, cu scopul de a garanta aplicarea reglementarilor si de a supraveghea controlul riscului

- reguli comune pentru prevenirea falimentelor in sistemul bancar si pentru a interveni atunci cand o banca are probleme financiare, inainte de a fi necesara finantarea din taxele platite de contribuabili

- un sistem unic de garantare a depozitelor, pentru a-i proteja pe deponentii care dispun de economii si fac investitii in UE, cu scopul de a consolida increderea in sistemul bancar.

#criza zona euro, #sistemul bancar european, #banca centrala europeana, #sistem de supraveghere a bancilor , #Zona euro