Investitorii abandoneaza pe capete zona euro

Marti, 24 Martie 2015, ora 09:09
2858 citiri
Investitorii abandoneaza pe capete zona euro
Foto: IG Digital

Fluxul banilor in piata globala se schimba pe zi ce trece si sume importante de bani parasesc zona euro, unde randamentul investitiilor este din ce in ce mai redus.

Statele Unite, Danemarca sau Elvetia par noile destinatii preferate de investitori pe fondul lipsei randamentului de pe piata euro, observa reporterii Wall Street Journal.

Euro, la pamant

Moneda unica europeana a pierdut 22 de procente in fata dolarului, in mai putin de un an cursul de schimb coborand de la 1,39 dolari la 1,08 dolari/euro.

Deprecierea constanta a impins euro, in cursul acestei luni, la un minim al ultimilor 12 ani, sub 1,05 dolari.

In acelasi timp, Banca Centrala Europeana mentine dobanzile de referinta la un nivel scazut, in timp ce Rezerva Federala a anuntat demararea unui proces de crestere graduala a acestora, punand o presiune si mai mare pe moneda unica din zona euro.

Cu toate acestea, prabusirea euro in raport cu dolarul a fost cauzata intr-o mai mare masura de retragerile masive de capital din piata decat de simplele jocuri speculatorii ale situatiei din piata.

Caile diferite pe care au evoluat politicile monetare din Statele Unite si Europa au mutat economiile si investitiile din zona euro catre piata americana.

Exemplul lor a fost urmat rapid si de bancile centrale din toata lumea care au renuntat la o parte consistenta din rezervele valutare constituite in euro, pompandu-le in piata.

China si statele din Orientul Mijlociu se numara printre tarile ale caror banci centrale au coborat rezerva valutara globala in euro la cel mai mic nivel din 2011 si pana in prezent.

Totul tine de fluxul banilor

Analistii de piata tin cont de fluxul banilor in economia globala, dupa cum marturiseste Roger Hallam, sef departament investitii de la JP Morgan.

Firma sa a mizat pe un curs in scadere al monedei europene, iar previziunile lor arata ca euro isi va continua declinul in lunile urmatoare.

BCE a impins dobanda de referinta din zona euro aproape de zero, iar cea pe care o plateste pentru depozitele bancilor comerciale este la nivel negativ inca din vara anului trecut.

Incepand cu luna aceasta, programul de relaxare cantitativa initiat de BCE arunca in piata o masa monetara noua directionata catre titlurile de stat emise de guvernele din zona.

Situatia a generat o retragere masiva de capital din piata europeana, neacoperita de noile intrari, dupa cum arata o analiza BCE.

De la retragerile de capital echilibrate, fenomenul s-a transformat intr-un torent fara control.

Pe ultimul trimestru al anului trecut, piata europeana s-a confruntat cu retragerea a 124 de miliarde de euro.

Si, chiar si cu deprecierea monedei euro, titlurile de stat din zona sunt la mare cautare gratie presiunii exercitate de programul de relaxare cantitativa al Bancii Centrale Europene.

Insa interventia bancii in piata, impinge investitorii catre alte achizitii, actiuni, de exemplu, sau chiar catre pietele de la periferia zonei.

Alarma la periferie

Banca centrala a Danemarcei a fost nevoita sa reduca in patru randuri dobanda de referinta pentru a descuraja investitorii dornici sa isi pastreze economiile in coroane.

Pentru a pastra cursul la acelasi nivel, danezii au recurs la aceeasi metoda a noilor emisiuni monetare, inundand piata cu coroane daneze.

Elvetia s-a vazut nevoita sa abandoneze cursul fix de schimb euro/franc elevetian dupa ce s-a confruntat cu aceeasi situatie. In ianuarie, francul elvetian a explodat in mod dramatic, apreciindu-se cu 40% intr-o singura zi.

Efectul retragerii masive de capital din zona euro se face simtit si peste ocean.

Cererea masiva de dolari a dus la aprecierea monedei americane in cursul acestui an, iar obligatiunile emise de Trezoreria Statelor Unite au devenit brusc vedete in piata.

Nivelul investitiilor straine in titluri de stat americane a fost de 374,3 miliarde de dolari in cursul anului trecut, fenomenul mentinandu-si acelasi trend si in cursul acestui an.

Faptul ca Banca Centrala Europeana a demarat programul de achizitii de titluri de stat intr-un moment in care tarile din zona euro isi ajusteaza bugetele a accentuat si mai mult scurgerea suvoiului de bani din piata europeana.

Pe scurt, guvernele vor emite mai putine titluri de stat, fapt care ii impinge pe investitori pe alte piete, in caz contrar riscand sa nu obtina randamente din aceste investitii sau, si mai rau, sa se confrunte cu un randament negativ la atingerea perioadei de maturitate a acestor titluri.

Bani fierbinti

"Piata este inundata de monede euro, dar acestea nu sunt decat castane fierbinti", opineaza Roger Hallam.

Piata euro se confrunta si cu situatii anormale, in care valul de 29,8 miliarde de euro investiti in titlurile de stat disponibile pe piata in ianuarie a fost dublat in egala masura de economii transferate in monede mai slab pentru a anula orice presiune ascendenta asupra monedei europene.

Infuzia de bani demarata de BCE a generat o cerere masiva de titluri de stat in zona euro, scazand insa dramatic randamentul acestora. Titlurile de stat germane cu maturitate la 10 ani au in acest moment un randament de 0,18%, iar cele cu maturitate sub 7 ani sunt deja pe randament negativ.

APG Groep NV, un fond de pensii norvegiene in valoare de 415 miliarde de euro a trebuit sa isi plaseze investitiile pe piete din alte parti ale globului.

"Pe masura ca dobanzile au scazut in zona euro a tebuit sa ne orientam catre titluri emise de guvernele Marii Britanii sau ale Statelor Unite, acestea fiind mai atractive atat din perspectiva mentinerii capitalului, cat si a randamentului oferit", explica Harmen Geers, purtator de cuvant al APG Groep.

Optiuni limitate

Pentru investitorii din zona euro, optiunile sunt limitate: fie mizeaza pe obligatiuni riscante sau cu maturitate la termen lung, fie isi transfera capitalul pe alte piete, explica Stephan Hirschbrich, reprezentantul Union Asset Management Holding din Germania.

"Pentru clientii care si-au putut permite am transferat capitalul in Statele Unite, pentru a beneficia de cresterea dolarului si randamentul titlurilor de stat", arata acesta.

Declinul euro in fata dolarului este un fenomen care va continua, avertizeaza analistii.

Deutsche Bank a emis o prognoza de curs euro/dolar de 85 de centi pentru un euro valabila pentru finalul anului 2017.

Aceasta a fost influentata si de tendinta de evaporare a capitalului din zonele nordice ale Europei: Olanda si Germania.

Bancile centrale renunta la valuta

Scurgerea de capital din zona euro este influenta si de comportamentul celor mai mari investitori: bancile centrale.

Banca Centrala a Chinei, de exemplu, a fost un din institutiile care a apelat la metoda diversificarii rezervelor valutare inca de la aparitia monedei europene in 1999.

Rezultatul a fost aprecierea constanta a uro pana la varful de 1,60 dolari atins in 2008.

Ritmul de constituire masiva a rezervelor in valuta s-a diminuat constant in anii de criza financiara, dupa cum arata monitorizarea FMI.

Nivelul global al rezervelor valturare in euro a atins maxim 28% in 2009, in prezent acesta coborand la 22,6%, dupa cum arata datele prelucrate de expertii FMI.

"Managerii marilor rezerve valutare nu mai opereaza tranzactii cu dolari, ceea ce inseamna si ca nu isi mai diversifica rezervele in euro", arata Neil Mellor, strateg in piata Forex pentru Bank of New York Mellon.

China a intrerupt programul de acumulare a rezervelor valutare, Rusia a dat drumul din mana rublei, iar toate statele exportatoare de petrol s-au confruntat in ultimele 10 luni cu o scadere a veniturilor in dolari.

Acest lucru inseamna si mai putine lichiditati care sa fie directionate in piata europeana.

"Propulsorul turbo pentru moneda euro a fost eliminat", constata Neil Mellor.

#retrageri capital zona euro, #randament piata europeana, #transfer capital Statele Unite, #rezerve valutare banci centrale , #Zona euro