Tarile din Europa Centrala si de Est, cele mai vulnerabile la socurile financiare

Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 12:34
1641 citiri
Tarile din Europa Centrala si de Est, cele mai vulnerabile la socurile financiare

Tarile din Europa Centrala si de Est sunt cele mai vulnerabile la socurile financiare, tinand cont de expunerea lor la zona euro si datoriile lor externe, in timp ce statele din Asia si America Latina sunt mai putin expuse, a avertizat, miercuri, Fondul Monetar International.

"In ciuda multor masuri importante adoptate deja de autoritati, aceasta agenda ramane incompleta, expunand zona euro unei spirale descendente de iesiri de capital, temeri privind prabusirea zonei euro si declin economic", se arata in Raportul privind stabilitatea financiara globala realizat de FMI.

Institutia avertizeaza ca riscurile din zona euro s-ar putea de asemenea propaga spre pietele emergente, unde cresterea deja a incetinit.

De asemenea FMI apreciaza ca principala amenintare pentru economia globala este criza datoriilor din zona euro, iar riscurile la adresa stabilitatii au crescut in ultimele sase luni, increderea ramanand "foarte fragila".

Intensificarea crizei a generat iesiri de capital de la periferie spre centru, intr-un ritm asociat in mod normal cu crizele valutare. Stabilizarea zonei euro necesita in primul rand restabilirea increderii in randul investitorilor privati, considera oficialii FMI.

Mecanismele europene de salvare si programul de achizitionare de obligatiuni al Bancii Centrale Europene trebuie percepute de piete ca o masura reala, fiind necesara asocierea acesteia cu credibilitatea, a explicat Jose Vinals.

BCE: S-a aprobat programul privind achizitiile de titluri de stat

In cazul Spaniei si Italiei, s-au inregistrat iesiri masive de capital in ultimele 12 luni, in valoare de 296 miliarde de dolari si, respectiv 235 miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fmi criza zona euro, #criza datoriilor zona euro, #FMI amenintari economia globala, #economia globala , #Zona euro