Tarile din zona euro isi vor recapitaliza bancile si vor garanta imprumuturile interbancare

Luni, 13 Octombrie 2008, ora 09:13
804 citiri
Tarile din zona euro isi vor recapitaliza bancile si vor garanta imprumuturile interbancare

Cele 15 tari din zona euro s-au pus de acord duminica in privinta unui plan care prevede garantarea imprumuturilor interbancare si posibilitatea recurgerii la o recapitalizare a bancilor, a anuntat presedintele Nicolas Sarkozy, care nu a indicat insa o valoarea totala a acestui plan. Statele membre ale Eurogrup vor garanta cu precadere creditele interbancare pe o durata temporara, pana la 31 decembrie 2009, a precizat Sarkozy la incheierea summitului de criza convocat la Paris, care a durat mai mult de trei ore.


Cei 15 s-au angajat, de asemenea, sa impiedice falimentul bancilor importante din tarile lor, recurgand in special la operatiuni de recapitalizare.


Nu a fost anuntata nicio valoare totala a planului, insa Germania, Franta, Italia si "alte" tari vor prezenta luni dupa-amiaza "simultan" detaliile planurilor individuale de salvare, a spus Sarkozy.


"Am adoptat niste instrumente puse la dispozitia statelor membre", a declarat la randul sau presedintele Eurogrup, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker. "Nu avem dreptul sa ratam si nu vom rata", a adaugat el.