Romania, a patra crestere economica din UE

Marti, 14 August 2012, ora 14:40
2496 citiri
Romania, a patra crestere economica din UE

Romania ocupa a patra pozitie in topul tarilor cu cea mai mare crestere economica din zona euro in cel de-al doilea trimestru, potrivit conform unei estimari preliminare publicata marti de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).

Potrivit Eurostat, in Uniunea Europeana si in zona euro, Produsul Intern Brut(PIB) a inregistrat o scadere de 0,2%.

Gratie unei cresteri economice trimestriale de 0,5%, Romania se situeaza pe locul patru in UE fiind devansata doar de Suedia (1,4%), Letonia (1,0%) si Slovacia (0,7%), scrie Agrepres.

O contractie a PIB in al doilea trimestru aduce zona euro in pragul recesiunii, ce reprezinta, tehnic, minim doua trimestre consecutive de crestere economica negativa. Zona euro a inregistrat un recul al PIB si in ultimul trimestru al anului trecut (minus 0,3%) insa in primul trimestru al acestui an activitatea economica a stagnat.

Comparativ cu perioda similara a anului trecut, PIB-ul Romaniei a inregistrat o crestere de 1,7%, cresteri mai mari fiind inregistrate in Letonia (4,3%), Slovacia (2,9%), Lituania (2,7%), Estonia (2,5%) si Suedia (2,2%).

In schimb, economia zonei euro a inregistrat o contractie de 0,4% iar UE o contractie de 0,2% in perioada aprilie-iunie 2012 comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Cele mai puternice economii din UE, Franta si Germania au raportat rezultate financiare sub estimarile analistilor. Daca Franta a raportat zero crestere economica pentru T2, fiind al treilea trimestru de stagnare, pentru Germania analistii au estimat o crestere de 0,2%, rezultatele oficiale aratand un avans de 0,3 procente.

Economiile Frantei si Germaniei evolueaza sub asteptari

Economia Marii Britanii s-a contractat cu 0,7% din PIB in trimestrul al doilea fata de primele trei luni, respectiv cu 0,8% fata de perioada similara a anului treut.

Italia a consemnat un declin trimestrial de 0,7% din PIB, pe cand Spania a anuntat o contractie de 0,4% raportat la primul trimestru, potrivit Mediafax.

Economia Italiei, sufocata de austeritate. Costurile de finantare nu scad

Produsul Intern Brut al Portugaliei s-a retras cu 1,2% in trimestrul doi fata de perioada ianuarie - martie si a pierdut 3,3% in comparatie cu nivelul din aprilie - iunie 2011.

Economia Greciei a scazut cu 6,2% fata de perioada similara a anului trecut

Bulgaria a afisat un avans trimestrial de 0,2% si o crestere anualizata de 0,5%.

Economia Ungariei s-a contractat cu 0,2% fata de primul trimestru si cu 1% in comparatie cu al doilea trimestru al anului trecut, iar cea a Cehiei a scazut cu 0,2%, respectiv 1,2%.

Banca Angliei: Criza din zona euro nu se va sfarsi prea curand

SUA isi limiteaza activitatea din zona euro

Mario Monti: Neintelegerile din zona euro submineaza viitorul UE

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#zona euro economie T2, #UE declin economie T2, #economii tari zona euro, #tari zona euro evolutie , #Zona euro