Ultima reduta a zonei euro ar putea cadea. Va lua dupa ea si Romania?

Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 08:01
3626 citiri
Ultima reduta a zonei euro ar putea cadea. Va lua dupa ea si Romania?

Germania, nucleul economic al Europei a refuzat toate cerintele liderilor europeni care isi doreau mai multa implicare. Acestia mizau pe sprijinul statului german in contracarea turbulentelor de pe piete, cauzate de criza datoriilor din zona euro. Acum, insa, se tem ca statul german ar putea fi afectat de criza datoriilor suverane.

Dupa ce Spania a cerut disperata ajutor, Germania a refuzat sa se implice, presandu-i, in schimb, pe liderii politici din Grecia sa isi asume angajamente scrise cu privire la noi masuri de austeritate, puncteaza Bloomberg.

Randamentele obligatiunilor in Franta, Spania si Italia au urcat, in lipsa unor progrese semnificative.

Dobanda obligatiunilor spaniole cu maturitate la zece ani a crescut luni la 6,553%, dupa ce Partidul Popular, care a promis in campanie reducerea cheltuielilor publice si reforme economice, a castigat cea mai larga majoritate controlata de un partid in Spania in ultimele trei decenii.

"Spania nu poate continua sa se finanteze la 7%. Astfel, este nevoie de un acord din partea institutiilor europene printr-o strategie operationala comuna la nivelul zonei euro, pentru a ne salva si garanta datoria de stat", a afirmat Cospedal la Madrid, citata de Bloomberg.

Citeste mai multe despre problemele Spaniei - Spania cere ajutor.

Germania refuza in continuare sa se implice, in ciuda faptului ca investitiorii si liderii europeni asteapta o solutie. Micheal Meister, purtatorul de cuvant al cancelarului german Angela Merkel, a declarat ca "nu avem nicio bazooka pe care sa o scoatem din sac", o aluzie la faptul ca miliardarul George Soros spunea ca Germania ar trebuie sa apeleze la masuri extreme.

La randul ei, cancelarul german Angela Merkel declara ca toata problema crizei euro nu poate fi rezolvata printr-un "big bang" sau altfel spus, printr-o serie de masuri surpriza.

"Investitorii nu isi pot recastiga increderea in zona euro doar pe baza unor masuri fiscale, ci printr-un plan elaborat de liderii politici", declara Angela Merkel, marti.

Germania se teme ca ar Franta ar putea fi atrasa in capcana crizei datoriilor. Acest lucru incepe sa devina din ce in ce mai apropiat de realitate, in conditiile in care agentiile de evaluare Moodys si Standard and Poors au anuntat ca ar putea retrograda ratingul statului francez.

Dupa ce Italia a fost deja inghitita de criza datoriilor, investitorii se tem ca in curand contagiunea s-ar putea extinde la Franta si, in cel mai rau caz, chiar la Germania.

Daca acest lucru s-ar intampla, efectele ar fi cel putin dezastruoase. Euro si-ar pierde ratiunea de a fi, iar destramarea zonei euro ar fi doar o chestiune de timp.

Desi Romania nu face parte din economia zonei euro si nu se supune regulilor impuse de uniunea monetara, daca Germania va fi afectata, atunci si economia statului roman ar incasa socuri.

In conditiile in care Germania este cel mai mare partener comercial al Romaniei, daca statul german va fi lovit de criza datoriilor, exporturile catre Romania ar putea inregistra o scadere.

Fara cel mai important partener comercial al sau, Romania ar putea suporta o incetinire a cresterii economice, determinata de scaderea exporturilor. Acest aspect s-ar reflecta si asupra deficitului bugetar. Mai mult decat atat, investiile germane in Romania ar putea fi oprite.

Totul ar afecta cresterea economica si s-ar putea constitui intr-un pretext pentru guvernanti sa opreasca majorarile salariale, in ciuda faptului ca 2012 este un an electoral.

#germania zona euro, #Germania criza zona euro , #Zona euro