Un esec al negocierilor de la Doha ar pune in pericol economia mondiala

Luni, 29 Ianuarie 2007, ora 02:00
883 citiri

Un esec al negocierilor Organizatiei Mondiale a Comertului va creea un risc major pentru economia mondiala, a avertizat presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, relateaza AFP.

"Cel mai mare pericol vine pe fondul unui eventual esec al negocierilor comerciale in curs. Cred ca aceasta posibilitate reprezinta un risc major si fac un apel pentru reusita negocierilor din cadrul unui proiect general pentru o lume mai buna", a declarat Trichet, cu ocazia unei dezbateri organizate la Forumul Economic Mondial de la Davos din Elvetia.

Declaratia lui Trichet a fost facuta sambata, cu putin timp inainte de inceperea dezbaterilor la care iau parte 25 de ministrii ai comertului, ce reprezinta principalele state membre ale OMC, reuniti la Davos pentru a incerca relansarea negocierilor pentru liberalizarea comertului mondial, suspendate de sapte luni.

Discutiile se centreaza in jurul agriculturii, statele in curs de dezvoltare cerand tarilor bogate sa isi reduca nivelul subventiilor si tarifele vamale aplicate produselor agricole. "Este frapant sa observi ca, intre statele europene, mai ales cele din zona euro, comertul creste foarte repede si cel cu restul lumii se dezvolta cu un ritm chiar mai ridicat", a precizat Trichet. "Nu suntem o fortareata inchisa, suntem deschisi comertului", a incheiat acesta.

Runda de negocieri de la Doha (numita dupa capitala statului Qatar unde a fost lansat acest proces in anul 2001), realizata in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului, a fost suspendata in cursul lunii iulie a anului trecut din cauza neintelegerilor intre principalele puteri comerciale in ceea ce priveste reforma agriculturii.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)