"Va rog, nu radeti!" Romania vrea in zona euro

Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 23:00
2965 citiri
"Va rog, nu radeti!" Romania vrea in zona euro

Romania insista sa bata la usa Europei, fara sa tina cont de problemele care se ascund in spatele adoptarii monedei unice europene. Caruselul datoriilor a ametit investitorii si a zdruncinat economiile puternice ale continentului european, dar seful statului, Traian Basescu mentine obiectivul de aderare.

Singurul care inca mai sustine adoptarea monedei unice europene este Traian Basescu, in opinia caruia anul 2015 ramane un obiectiv pentru adoptarea euro. Ce-i drept, in cadrul declaratiei pe care seful statului a facut-o in Germania, in compania cancelarului Angela Merkel, le-a cerut jurnalistilor sa nu rada.

Situatia nu este deloc amuzanta, in conditiile in care criza datoriilor a ros din temelii fiecare economie din zona euro si acum se pregateste sa inghita si economiile considerate mult mai stabile, precum Franta.

Italia a cazut de mult, iar ultima reduta, Germania, incepe sa isi revizuiasca strategia, simtindu-se amenintata. Ce se va intampla cu Romania, dupa ce zona euro se va destrama?

Miercuri, consilierul guvernatorului BNR a precizat ca Banca Nationala a Romaniei nu a luat ca reper ferm anul 2015 pentru intrarea Romaniei in zona euro, intrucat aderarea depinde atat de indeplinirea unor criterii, cat si de contextul European.

"Noi, la Banca Nationala, nu ne-am pus neaparat problema ca Romania sa fie in 2015 in zona euro, pentru ca traim o perioada atat de dinamica si atat de imprevizibila incat putem sa ne trezim si mai repede in zona euro, sau mult mai tarziu", a spus Vasilescu.

In ceea ce priveste aderarea Romaniei la Schengen, Angela Merkel a declarat ca abordarea etapizata, propusa de Germania si Franta si sustinuta de Romania, este o posibilitate de rezolvare a acestei probleme.

"Germania si Franta au propus un plan in mai multe etape, care e acceptat si de Romania. Nu toate statele membre vor sa dea curs acestui plan, dar noi credem ca aceasta abordare etapizata in privinta spatiului Schengen e o posibilitate si putem sa avem un spatiu comun", a spus cancelarul german.

Daca Romania ar adera mai repede la zona euro, cel mai probabil nivel de trai ar fi afectat, pentru ca preturile ar urma sa se alinieze cu cele din uniunea monetara si ar creste.

In plus, problemele bancilor din zona s-ar reflecta si asupra statului roman. Bancile-mama din Grecia si Franta si-ar putea reduce expunerea pe piata locala, iar costul creditarii ar putea creste.

Statul, bun de plata

Statul va fi primul care va "plati" daca bancile-mama vor alege sa isi retraga capitalul de pe piata locala, pentru ca se va imprumuta mult mai scump.

Grupul austriac Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a declarat ca nu exista "nici nevoia, nici dorinta" de a pastra o promisiune facuta alaturi de alte banci in 2009, cand s-a decis permiterea unui flux de fonduri catre subsidiarele din estul Europei.

Pe de alta parte, daca Romania intra in zona euro ar putea fi fortata sa isi ajusteze economia la criteriile impuse de uniunea monetara.

Una dintre cele mai vehiculate ipoteze se refera la "Europa cu doua viteze'. Acest lucru ar insemna sa existe doua grupuri de tari cu monede diferite. Pentru Romania, asta ar fi cea mai proasta combinatie posibila, pentru ca ar reusi sa piarda simultan atat flexibilitatea cat si stabilitatea, precizeaza Romania Libera.

O alta ipoteza ar fi fondarea Statelor Unite ale Europei. Integrarea statului roman in SUE ar insemna, in egala masura, atat criterii multi mai dure de respectat, cat si beneficii mai mari. Totusi, SUE ramane un vis frumos care nu ar putea rezista foarte mult, iar economia Romaniei va incasa socurile.

Nu in ultimul rand, liderii din zona euro incep sa se gandeasca la plata datoriilor cu bani proaspat tipariti. O astfel de miscare ar fi inflationaista si cu consecinte rele pentru zona euro, dar, paradoxal, pozitiva pentru Romania. Asta pentru ca lichiditatile vor fi mai multe pe piata, iar banii ar putea fi trimisi catre investitii.

Daca Germania tuseste, Romania raceste

De altfel, in acest moment, investitiile si exporturile sunt singurele motoare care ar putea salva Romania. Daca Germania tuseste, Romania raceste, asa cum spunea recent, intr-un interviu pentru Business 24, reprezentantul Asociatiei Patronatelor din Romania, Dan Matei Agathon.

Germania este cel mai mare partener comercial al Romaniei, iar daca statul german se va vedea nevoit sa se concentreze mai mult asupra propriei sale economii, tara noastra ar putea avea de suferit.

Destramarea zonei euro ar insemna, in acelasi timp si limitarea posibilitatilor pentru romani pe piata muncii. State precum Spania si Italia, renumite pentru faptul ca sunt cautate de angajatii romani, prefera sa aleaga doar muncitori locali, in conditiile in care se confrunta cu o rata a somajului de peste 9%.

In acest moment, exista mai multe scenarii anticipate de analisti pentru zona euro: fie liderii europeni accepta motenizarea datoriilor si plata lor cu bani proaspat tipariti, fie iau in calcul sacrificarea sistemului bancar si stergerea tuturor restantelor.

Mai exista, desigur si posibilitatea formarii unui nucleu al zonei euro, asa cum isi dorea cancelarul german, dar nu poate fi ignorata nici posibilitatea iesirii statelor pe rand, alungate de probleme si incepand cu Grecia.

#zona euro Romania, #efecte adoptare euro Romania , #Zona euro