Vicepresedintele CE: Iesirea Spaniei din zona euro este exclusa

Joi, 14 Iunie 2012, ora 10:01
1089 citiri
Vicepresedintele CE: Iesirea Spaniei din zona euro este exclusa

Cunoscutul om politic spaniol Joaquin Almunia, vicepresedintele Comisiei Europene responsabil cu portofoliul concurentei, s-a declarat convins ca tara sa nu va parasi sub nicio forma zona euro. "Intoarcerea Spaniei la peseta este exclusa", a subliniat el, intr-un interviu acordat miercuri seara postului de radio ABC Punto Radio.

"Nimeni zdravan la cap nu va face un astfel de pas", a mai adaugat Almunia in acelasi interviu, refuzand sa ofere detalii cu privire la linia de credit de 100 miliarde de euro promisa bancilor spaniole.

Cu toate acestea, el a confirmat independenta guvernului de la Madrid in luarea deciziilor, dar a reamintit obligatiile ce ii revin Spaniei in calitate de membru al Uniunii Europene.

Cu privire la situatia din Grecia, Almunia a spus ca daca aceasta tara nu-si va rezolva problemele, "va trebui sa plateasca pentru tot". De doi ani, Grecia este problema nr. 1 a UE, a indicat el.

Potrivit AFP, agentia Moody's Investors Service a retrogradat miercuri ratingul datoriei pe termen lung a Spaniei cu trei trepte, la "Baa3", chiar deasupra categoriei "speculativ", motivand aceasta prin planul european de ajutor pentru sistemul bancar din Spania, in valoare de 100 de miliarde de euro, care, in opinia sa, "ar putea majora si mai mult povara datoriei suportate de tara".

#Spania zona euro, #zona euro , #Zona euro