Wolfgang Schauble: Este gresit sa gandim ca Spania si Italia au invins la summitul UE

Sambata, 30 Iunie 2012, ora 10:02
1475 citiri
Wolfgang Schauble: Este gresit sa gandim ca Spania si Italia au invins la summitul UE

Ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a afirmat vineri ca a face din Spania si Italia invingatoarele summitului european tine de un "mod perimat de a gandi", relateaza AFP.

"Nu-mi plac discutiile pe tema ", a declarat Schauble cu prilejul unui discurs tinut in plenul Bundestagului.

Aceasta modalitate de a prezenta lucrurile tine de "un mod perimat de a gandi si cu fata spre trecut", a subliniat el. Politica "nu este ca fotbalul", iar "o decizie buna pentru Europa" inseamna ca toata lumea a castigat, a adaugat el.

Un summit foarte asteptat al liderilor Uniunii Europene, desfasurat la Bruxelles, s-a soldat vineri dimineata cu un compromis interpretat de majoritatea zdrobitoare a comentatorilor europeni ca un abandon din partea cancelarului german, Angela Merkel, a pozitiilor la care tinea. Sub presiunea Spaniei si Italiei, Germania a acordat noi atributii fondurilor europene de salvare EFES si MES.

"Cancelarul a reprezentat si impus exact ce este de mai multi ani politica guvernului german", a afirmat Schauble, explicand ca Berlinul nu a cedat in ce priveste principiul esential al conditionarii ajutoarelor pentru tarile aflate in dificultate.

"Prezentam mereu lucrurile de parca am fixa in permanenta noi linii rosii" de netrecut, dar depasite in cele din urma, a spus ministrul, atragand atentia ca asa ceva "este fals".

Unii lideri social-democrati (SPD, opozitie) au adus vineri critici in acest sens.

Intr-un interviu acordat postului de televiziune Phoenix, directorul Bancii Centrale Europene, Jorg Asmussen, un german si el, a tinut sa mentioneze ca Angela Merkel "nu este izolata" in Europa. "Numeroase tari ii impartasesc parerile cu privire la impunerea controalelor si la stabilitate", a afirmat el, vorbind despre Finlanda, Austria, Slovacia si Estonia.

#Germania summit UE, #Spania Italia summit UE, #Wolfgang Schauble summit UE, #decizii summit ue , #Zona euro