Zona euro: Dependenta dintre guverne si banci este periculoasa

Luni, 20 Februarie 2012, ora 13:18
1595 citiri
Zona euro: Dependenta dintre guverne si banci este periculoasa

Liderii europeni au reusit in ultimele saptamani sa salveze zona euro de la colaps, dar nu au castigat inca razboiul. Ei nu au gasit deocamdata o cale de a ruduce dependenta periculoasa dintre statele indatorare si banci.

"Daca nu reduci dependenta dintre datoriile suverane si banci, inevitabil, statul va fi afectat de riscurile bancilor, iar bancile vor fi afectate de riscurile statului", este de parere Jean Pisani-Ferry, director Bruegel, potrivit Reuters.com.

Timp de aproape 10 ani, bancile europene si-au facut de cap cu datoriile in crestere ale zonei euro, avand de partea lor reglementarile nationale, care aproape ca nici nu faceau distinctie intre obligatiunile germane, grecesti sau italienesti. Cu toate acestea, au invatat pe propria piele ca nu exista active fara riscuri.

Cand adevarata dimensiune a datoriei publice grecesti a fost dezvaluita la sfarsitul lui 2009, pietele financiare au intrat in panica, dand nastere unui cerc vicios al cresterii dobanzilor, scaderii ratingurilor si problemelor de lichiditate a bancilor.

Un cerc vicios

Economistii numesc acest fenomen, "bucla feedback-ului negativ". Guvernele slabite sunt mai putin capabile sa garanteze pentru bancile lor, care la randul lor sunt slabite de deprecierea valorii obligatiunilor pe care le detin.

Cand agentiile de rating scad ratingurile unor tari precum Italia, Spania si Portugalia, sunt lovite automat si bancile care le finanteaza datoriile si care se pot confrunta la randul lor cu scaderea ratingului si cresterea costurilor de finantare.

Astfel, bancile sunt mai putin capabile sa acorde imprumuturi mediului de afaceri, reducand potentialul de crestere economica a tarii, care va avea dificultati in achitarea datoriei publice. Iar cercul vicios continua.

In cel mai rau caz, falimentul unei banci poate declansa incapacitatea de plata a statului.

Falimente discrete ale bancilor s-au produs in toata Europa in ultimul an, din cauza faptului ca deponentii si-au retras fondurile, mai ales din Grecia, chiar daca panica generalizata a fost evitata deocamdata.

In perioada 2007-2011 investitorii straini au redus expunerea pe statele mai vulnerabile, bancile locale au crescut substantial expunerea in aceasta perioada, potrivit Bruegel.

Masuri timide

Multe dintre banci au preferat sa reduca volumul de obligatiuni straine dupa ce Autoritatea Bancara Europena le-a cerut sa se supuna unor teste de stres si sa isi majoreze capitalul la 9%, pana la jumatatea lui 2012.

De asemenea, Banca Centrala Europeana a prevenit blocarea creditarii dupa ce la sfarsitul anului trecut a injectat in piata aproape 500 milioane de euro sub forma unor imprumuturi ieftine pe trei ani. In cursul saptamanii viitoare, BCE se pregateste pentru inca o astfel de interventie.

Asadar, aceasta masura a impiedicat blocarea creditarii, a readus increderea pe pietele financiare si a revigorat imprumuturile interbancare.

Cu toate acestea, prin acest gest, dependenta dintre guverne si banci a fost mai degraba agravata decat redusa.

#zona euro prabusire, #zona euro datorie publica, #dependenta banci guverne, #banci finantare guverne zona euro , #Zona euro