Zona euro, misiune imposibila pentru Romania?

Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 11:30
3457 citiri
Zona euro, misiune imposibila pentru Romania?
Sursa foto: shutterstock.com

Emotiile investitorilor au crescut direct proportional cu fiecare stat care a fost "inghitit" de datoriile suverane. Criza s-a extins din Grecia si a contaminat inclusiv Italia. In acest context, cat de avantajoasa ar fi pentru Romania adoptarea monedei unice?

De cand s-au precipitat lucrurile in zona euro iar pietele au asistat la prabusirea Greciei, Irlandei, Portugaliei si Spaniei, aderarea Romaniei in zona nu mai este la fel de tentanta. Insusi presedintele statului, Traian Basescu si-a revizuit declaratiile si sustine ca adoptarea monedei euro ar putea crea probleme statului roman.

Mesajul ascuns al lui Basescu

Daca la sfarsitul lunii mai, presedintele Traian Basescu insista asupra pastrarii obiectivului de aderare la zona euro in 2015, pentru ca aderarea ar reprezenta un "stimulent", seful statului a revenit asupra declaratiilor.

Intr-o interventie la postul public de radio, seful statului mentioneaza ca indeplinirea criteriilor pentru aderare nu mai este suficienta.

"Am inteles ca nu sunt suficiente criteriile de la Maastricht. Chiar daca le indeplinesti, daca nu ai o economie performanta, intrarea in zona euro este o eroare care va aduce probleme si Romaniei si zonei euro", spunea presedintele, la postul public de radio.

Analistul financiar Lucian Davidescu precizeaza ca in mesajul lui Basescu ar putea fi ascuns un mesaj ascuns si considera ca "euro este cu dus si intors pentru Romania".

"O tinta pentru adoptarea euro si indeplinirea criteriilor este foarte importanta, pentru ca Romania sa isi pastreze reperele si directia. In caz contrar, exista riscul sa se rataceasca si mai mult in tranzitie", explica Lucian Davidescu, pentru Business 24.

Acesta mai adauga faptul ca intrarea in zona euro are si riscuri, dar ca acestea nu mai sunt cele de acum zece ani, cand a aderat Grecia.

Aderarea Romaniei in zona euro, un cosmar pentru politicieni

"Grecia s-a otravit cu credit ieftin, iar acum nu mai este cazul. Intr-adevar, leul are nevoie de suficient timp sa se aprecieze ceva mai mult in asa fel incat nivelul de trai sa se alinieze in Romania. Daca statul roman intra prea repede in zona euro, nivelul de trai nu se mai poate alinia decat printr-o inflatie locala, care nu ar fi deloc bine venita", mai spune analistul economic.

In acelasi timp, pentru politicieni intrarea in zona euro ar fi o lovitura teribila, pentru ca "le taie toate parghiile de manevra apropo de ajustari fiscale, de disciplina si indisciplina bugetara sau de modul in care sunt supravegheate achizitiile publice", mai adauga consultantul financiar.

"Este un cosmar pentru politicieni ca Romania sa fie prinsa in disciplina zonei euro. Mai ales in viitoarea disciplina a zonei euro, care va fi, probabil, foarte dura si foarte stricta", subliniaza Lucian Davidescu, pentru Business 24.

Avantaje si dezavantaje

In cazul in care Romania va adopta moneda unica europeana, unul dintre principalele avantaje va tine de eliminarea riscului valutar.

Anul trecut, gradul de deschidere al economiei nationale (ponderea exporturilor si a importurilor de bunuri si servicii in Produsul Intern Brut) a fost de 74,8%, potrivit datelor publicate de BNR.

Iar pentru acest an, estimarile Comisiei Nationale de Prognoza arata faptul ca gradul de deschidere al economiei nationale s-ar putea diminua la 63,8%, ca urmare a diminuarii exporturilor si importurilor cu ritmuri cuprinse intre 15% si 25%.

Dupa ce riscul valutar va fi eliminat, exporturile vor creste. De asemenea, disparitia riscului valutar ar putea atrage o serie de investitii straine.

Pe de alta parte, printre dezavantajele adoptarii euro s-ar putea numara scaderea nivelului de trai, determinata de cresterea preturilor, ajustate la nivelul din Uniunea Europeana.

Optimismul lui Boc, combatut de Isarescu si Roubini

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, sustine ca tinta de aderare la moneda unica europeana poate fi schimbata.

"Daca lucrurile nu se clarifica in zona euro, mai avem timp sa schimbam termenul de a trece la moneda euro. Eram una dintre putinele tari care nu aveam comitet interministerial de trecere la euro", spunea Isarescu, la inceputul lunii noiembrie.

Guvernatorul bancii centrale a mai adaugat ca ""pentru trecerea la euro ar fi nevoie de vreo 300-400 de tiruri de bancnote si monede si o cantitate de vreo 3-4 ori mai mare cu moneda care trebuie stransa si distrusa".

Premierul Emil Boc declara, la sfarsitul lunii aprilie, ca Romania isi mentine obiectivul de aderare in 2015 la moneda euro si anunta infiintarea unui comitet interministerial care sa monitorizeze indeplinirea conditiilor pentru trecerea la euro.

Optimismul lui Boc este "ajustat" de previziunile economistului Nouriel Roubini, in opinia caruia Romania nu isi poate respecta tinta de aderare in 2015.

"Nu cred ca Romania va putea adera la zona euro in 2015 pentru ca nu cred sunteti pregatiti si cred ca este bine sa asteptati un an sau doi pentru a fi gata", a declarat Roubini, citat de NewsIn.

Economistul a mai adaugat ca statul roman trebuie sa asigure un cadru economic si financiar sanatos, pentru ca in caz contrar, Romania ar putea avea necazuri.

"Este drept ca daca aderati aveti parte de niste beneficii. Nu faceti cum a facut Grecia, asteptati un an sau doi pana cand sunteti in forma de care este nevoie. Masurile luate in vederea adoptarii euro sunt oricum bine venite", a mai precizat Nouriel Roubini.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#efecte aderare Romania zona euro, #efecte adoptare euro Romania, #avantaj euro Romania , #Zona euro