Zona euro nu se destrama in an electoral! - Interviu Dragos Cabat

Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 18:08
2456 citiri
Zona euro nu se destrama in an electoral! - Interviu Dragos Cabat

Criza din zona euro pare sa fi atins un punct critic. Situatia Greciei a fost rezolvata temporar, dar Spania, Portugalia si Italia trec prin momente critice. Economistul care a prezis criza din 2008, Nouriel Roubini, este acum sigur ca zona euro se va destrama in curand.

Daca prezicerile lui Roubini indica un final pentru uniunea monetara pana la finalul anului, analistul financiar Dragos Cabat este de parere ca situatia isi va gasi deznodamantul abia in 2013. Motivul? "Anul 2012 este an electoral", a declarat acesta pentru Business24.

Despre situatia din Europa, destramarea zonei euro si ce are Romania de facut cand uniunea monetara, la care nazuie sa adere, e din ce in ce mai aproape de ultima cortina, a vorbit pentru Business24 Dragos Cabat, analist financiar.

Business24: Nouriel Roubini, celebrul economist care a prezis criza financiara, a facut public recent un material in care vorbeste despre inevitabilitatea destramarii zonei euro. Sunteti de acord cu afirmatiile lui Dr. Doom?

Dragos Cabat: Bineinteles. Absolut, e posibila si destul de probabila, inca. E clara posibilitatea ca nici acum, dupa masurile luate cu Grecia, sa nu functioneze constructia euro.

Daca se ajunge la falimentul Greciei si al altor tari, e foarte clar ca vom ajunge la destramarea zonei euro.

Roubini numeste Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania ca primele tari care vor parasi zona euro. Care considerati ca ar fi prima tara care va iesi din zona si de ce?

Grecia e prima, dupa care Spania si Italia. Sunt mari si ar aduce probleme reale. Acestea vor pleca primele pentru ca pe ele e presiunea cea mai mare din partea investitorilor in a-si restructura creditele.

Portugalia nu e de interes, nici Irlanda, in schimb Spania e foarte greu sa se redreseze, iar Italia e mare si are probleme uriase. Odata cu parasirea regiunii a uneia dintre acestea, oricare, zona euro se va destrama, se va crea o reactie in lant.

Care considerati ca ar fi primele trei efecte care s-ar resimti in urma unor iesiri din zona euro?

In primul rand ar fi o criza in domeniul financiar foarte mare pentru ca ar trebui restructurate toate creditele in monedele nationale inapoi.

Apoi, ar fi o criza de incredere foarte importanta si o scadere drastica a nivelului de trai al populatiei in tarile respective.

Ce se va intampla dupa destramarea zonei euro?

Trebuie revenit la sistemul de dinainte, cu comert liber, dar monede separate.

Se tot discuta de formarea Statelor Unite Europene dupa modelul american. Considerati ca ar putea fi acesta un mecanism care sa umple golul lasat liber de disparitia zonei euro?

Modelul american are moneda unica - dolarul. E o mare diferenta. Aici ar fi niste state care sa faca comert liber - precum pactul dintre SUA, Canada si Mexic. Ar fi ca un pact comercial si nu un pact ca Statele Unite ale Europei. Spre un astfel de pact ne indreptam acum, cu moneda unica euro pe care sa o adopte cat mai multe tari. Daca moneda unica dispare nu mai avem cum sa mergem incolo. Mergem catre o revenire doar la liber schimb comercial.

Cu putin timp in urma, economistul Ionel Blanculescu declara pentru Business24 ca vicontele Etienne Davignon, i-a declarat in cadrul unei discutii ca Uniunea Europeana n-a fost creata ca sa devina Statele Unite Europene", exprimandu-si astfel opozitia fata de o astfel de idee. Considerati ca SUE ar fi instituite in ciuda dorintelor Grupului?

Eu zic ca ei au interesele lor pentru care au facut declaratia aceea, dar drumul normal incolo duce, catre formarea Statelor Unite ale Europei cu o moneda unica si integrata din ce in ce mai mult si din punct de vedere fiscal, pentru ca altfel nu se poate.

Asa cum este acum nu poate supravietui constructia. O gramada de eurosceptici au spus de-alungul timpului ca nu poate supravietui o constructie in forma asta. Nu poti sa faci integrare pe jumatate, doar monetara, nu si fiscala, nu si politica.

Care ar fi masurile pe care ar trebui sa le ia statele care doresc sa paraseasca zona euro inainte de iesirea propriu-zisa pentru o tranzitie mai usoara?

In primul rand trebuie sa revizuiasca rata de schimb a monedei nationale fata de euro sau de alte monede din zona.

In al doilea rand, cu siguranta e nevoie in continuare de programe de austeritate pentru ca majoritatea tarilor respective vor avea probleme in a-si asigura finantarea, mai ales la dobanzile foarte mici cu care au fost obisnuite pana acum.

Se discuta in presa, mai ales in perioada in care Grecia se afla intr-o situatie critica, despre faptul ca iesirea acestui stat din zona euro ar restabili echilibrul si ar tempera criza. Considerati ca destramarea zonei euro ar ajuta in vreun fel situatia?

Chiar daca ar iesi Grecia acum, nu s-ar linisti lucrurile. Dupa Grecia urmeaza celelalte.

Urmeaza Italia, Spania, eventual si celelalte, Portugalia, Irlanda. E doar o problema de timp pana cand lucrurile astea sa explodeze.

Cand credeti ca se va termina "fitilul" si va iesi prima tara din zona euro?

Roubini zice ca in 2012. Eu zic ca in 2012, nu, pentru ca e an electoral in foarte multe tari - si in SUA si in multe tari europene. O sa se mai traga de timp. Dar in 2013, foarte probabil.

In contextul in care se discuta din ce in ce mai des de destramarea zonei euro, mai e o idee buna ca Romania sa isi mentina tinta de aderare la moneda unica?

Deocamdata, pentru ca exista moneda unica, e o idee buna. Oricum e o idee buna pentru ca tinta de aderare la moneda unica te duce de fapt la a adopta niste masuri de politica monetara si politica fiscala care sunt bune pentru Romania. Fara o tinta, derapezi mai usor.

Poate Romania sa respecte cerintele necesare pentru adoptarea euro in timp util?

Am inceput sa respectam o buna parte din tinte. Putem respecta chiar si tinta de deficit, dar si cea de inflatie.

Putem. Nu e atat de complicat.

#destramare zona euro, #destramare zona euro Roubini, #interviu Dragos Cabat, #Dragos Cabat destramare zona euro , #Zona euro