Zona euro, pregatita sa activeze Fondul European de Stabilitate Financiara

Luni, 30 Iulie 2012, ora 09:13
1335 citiri
Zona euro, pregatita sa activeze Fondul European de Stabilitate Financiara

Presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, a declarat ca zona euro este pregatita ca in comun cu Banca Centrala sa activeze Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF), intr-un interviu acordat duminica publicatiei Le Figaro si preluat de numeroase media franceze si internationale.

"Suntem intr-un punct crucial, mai ramane de precizat ritmul si masura. Vom actiona impreuna cu BCE, fara a-i afecta independenta. Cand spun 'noi' ma refer la fondul de salvare FESF, cu alte cuvinte cele 17 guverne din zona euro", a spus Juncker, subliniind ca aceasta institutie financiara "se bucura de mare incredere".

"Problema nu rezida in banca, ci in politicieni. BCE este o institutie independenta, ea nu se subordoneaza comenezilor unor guverne si nu este obligata sa-si coordoneze pozitia cu acestea", a spus Juncker, estimand ca o "perioada extrem de importanta pentru zona euro este asteptata pentru sfarsitul acestui an"

"Zona euro se afla in prezent intr-o astfel de situatie incat trebuie sa-si dovedeasca viabilitatea si sa-si asigure stabilitatea prin toate mijloacele. Atitudinea lumii fata de moneda unica este ca si cum i-ar fi ramas de existat doar cateva luni. Dar noi in Europa nu avem nimic in afara de euro. Nimeni nu ar trebui sa se indoiasca de aspiratiile celor 17 tari din zona euro, de a pastra moneda unica", a mai spus acesta, conform canalului de televiziune BFM.

"Vom decide cu privire la examenul pietelor in cateva zile. Nu mai avem timp de pierdut", a declarat Juncker, subliniind ca avantul ratelor datoriei spaniole s-a calmat dupa declaratiile facute joi de presedintele BCE, Mario Draghi.

"BCE este pregatita sa faca tot ce este necesar pentru pastrarea euro. Si credeti-ma, este de ajuns", asigurase Draghi la Londra. Declaratiile sale insufletise joi dupa-amiaza deopotriva bursele europene si piata de obligatiuni

#activare Fond European de Stabilitate, #zona euro Fond European de Stabilitate , #Zona euro