Rezerva strategica de apa, o solutie pentru luna septembrie

Joi, 28 Iunie 2007, ora 00:06
1050 citiri

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a identificat o suta de amplasamente in sudul Moldovei si in Dobrogea unde ar putea fi realizate, in luna septembrie, foraje de mare adancime, pentru suplimentarea resursei de apa, a declarat, miercuri,directorul INHGA, Petre Stanciu.


"Premierul a dispus, astazi (miercuri - n.r.), in cadrul Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, ca forajele de mare adancime sa fie facute de Ministerul Mediului. Noi (INHGA - n.r.) am realizat o harta cu o suta de amplasamente in sudul Moldovei si in Dobrogea, unde s-ar putea realiza aceste foraje", a spus Stanciu.

Potrivit acestuia, autoritatile nu vor apela la resursa strategica de apa a tarii inainte de luna septembrie.

"S-au facut deja primele incercari, dar deocamdata nu este cazul sa facem aceste foraje. In conditiile in care este asigurat necesarul de alimentare cu apa a populatiei, vom ramane un timp in asteptare si, atunci cand vom lua decizia realizarii forajelor, aceasta va fi anuntata cu cel putin o luna inainte. Totusi, in baza prognozelor pe care le avem, nu credem ca in lunile iulie si august si in primele 15-20 de zile ale lunii septembrie va fi cazul sa apelam la aceste rezerve", a explicat directorul INHGA:

Executivul va adopta o hotarare prin care sa fie alocate sumele necesare realizarii forajelor

La randul sau, directorul Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR), Marius Postelnicescu, a aratat ca Administratia nu va impune restrictii in furnizarea apei in lunile iulie si august, singurele probleme care ar putea aparea fiind in localitatile care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apa.

Totodata, acesta a explicat ca, pentru evitarea situatiilor de criza, este nevoie de implicarea tot mai activa a autoritatilor locale. "Primarii si prefectii trebuie sa fie, de asemenea, foarte atenti la problemele care apar. Spre exemplu, acolo unde au inceput lucrarile pentru realizarea sistemului centralizat de alimentare cu apa a populatiei, aceste lucrari ar trebui urgentate", a adaugat directorul ANAR.

De asemenea, oficialii ANAR si INHGA au aratat ca, tot din luna septembrie, s-ar putea trece la aplicarea planului de restrictii in furnizarea apei.

Planul elaborat de Ministerul Mediului si aprobat in 2006 prevede in perioade deficiare, de exemplu in caz de seceta, restrictionarea treptata a apei.

Conform planului de restrictii si folosire a apei in perioade deficitare, elaborat de Ministerul Mediului, prima masura propusa este reducerea treptata a alimentarii cu apa a sistemelor de irigatii.

"Reducerea in trepte a debitelor captate pentru irigatii trebuie sa tina seama de posibilitatile practice, respectiv reducerea la circa 50 % a debitelor pentru culturile de camp si reducerea totala a debitelor pentru culturile de orez sau reducerea totala a debitelor pentru culturile de camp si orez si satisfacerea cerintelor numai pentru culturile de legume", se precizeaza in planul ministerului.

Urmatoarea etapa a restrictiilor de apa vizeaza diminuarea treptata a debitelor alocate pentru unitatile piscicole, din industrie si din zootehnie. Ultima solutie identificata de Ministerul Mediului este reducerea treptata a debitelor de apa pentru populatie.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)