Grapini: Noul Cod al Insolventei este finalizat si va fi pus in dezbatere publica in august

Joi, 18 Iulie 2013, ora 17:03
1614 citiri
Grapini: Noul Cod al Insolventei este finalizat si va fi pus in dezbatere publica in august

Noul Cod al Insolventei este finalizat si va fi pus in dezbatere publica in luna august, a declarat, joi, Maria Grapini, ministrul pentru IMM-uri, turism si mediul de afaceri, mentionand ca prin noua forma a legislatiei se urmareste, printre altele, eliminarea "insolventelor trucate".

"Recent ministrul Justitiei a prezentat primului ministru ca in august o pune in dezbatere publica (Legea insolventei, n.r.). Stiu cat ati cerut sa se modifice Legea insolventei. Este gata Codul Insolventei, a promis ministrul Justitiei ca il pune in dezbatere in august, conform legii, 30 de zile, si sper sa nu avem o problema in adoptare.

Vrem in primul rand sa eliminam prin Codul Insolventei insolventele trucate, create aritificial doar ca sa nu mai plateasca", a spus Grapini la lansarea Cartei ale a IMM-urilor, care reprezinta o radiografie a situatiei firmelor mici si mijlocii din Romania realizata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).

Ea a prezentat o serie de masuri pe care Guvernul le-a intreprins in domeniul IMM-urilor, turismului si mediului de afaceri, amintind de asemenea, de Legea IMM-urilor si impozitul forfetar.

"Studiul privind o noua metoda de impozitare pentru unitatile hoteliere este dat la Finante, este totul gata, vrem sa-l aplicam de la 1 octombrie. Probabil ca dintre cei care nu au platit nimic la stat timp de 20 de ani si vor trebui sa plateasca acum o suma fixa, vor fi unii care vor tipa", a aratat Grapini.

Referindu-se la legea IMM-urilor, nemodificata din 2004, Grapini spera ca aceasta sa fie aprobata in septembrie la inceperea sesiunii parlamentare.

Pe de alta parte, Grapini a propus Consiliului pentru IMM-uri sa realizeze o carte cu produse industriale si de consum romanesti, mentionand ca acestea sunt foarte putin cunoscute chiar in tara.

"Sufar cand vad oameni la televizor care spun ca nu mai exista produse romanesti. Vreau sa facem o carte prin care sa aducem aceste produse la suprafata", a mentionat Grapini.

Ea a adaugat ca masurile adoptate de Guvern pentru imbunatatirea mediului de afaceri nu au efecte imediate, ci se vor vedea peste cativa ani.

Ce ar contine noul Cod al Insolventei

Potrivit draftului Codul insolventei, obtinut de Mediafax, noua forma va proteja creditorii la inceputul procedurii, iar debitorii vor putea cere insolventa doar daca valoarea creantei este de minimum 90.000 lei, nu indiferent de suma ca in prezent, iar creditorii vor putea cere insolventa debitorilor intr-un termen de trei ori mai scurt, de 30 zile.

Principiile enuntate pe care se bazeaza Codul sunt, printre altele, maximizarea gradului de valorificare a activelor si a recuperarii de catre creditori, asigurarea unui tratament echitabil al creditorilor de acelasi rang, recunoasterea drepturilor existente ale creditorilor si respectarea ordinii de prioritate a creantelor, limitarea riscului de credit si a riscului sistemic asociat tranzactiilor cu instrumente financiare derivate prin recunoasterea compensarii cu exigibilitate imediata in cazul insolventei si pre-insolventei unui co-contractant avand ca efect reducerea riscului de credit la o suma neta datorata intre parti sau chiar la zero atunci cand, pentru acoperirea expunerii nete, au fost transferate garantii financiare.

Conform actualei forme a Codului, insolventa debitorului - reprezentand insuficienta fondurilor pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile - se prezuma atunci cand acesta nu a platit datoria fata de creditor dupa 30 de zile de la scadenta, nu dupa 90 zile ca in prezent. In acelasi timp, este mentinut articolul care stabileste ca insolventa este iminenta atunci cand se dovedeste ca debitorul nu va putea plati la scadenta datoriile exigibile angajate, cu fondurile banesti disponibile la data scadentei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Grapini cod insolventa, #insolvente trucate companii, #dezbatere publica cod insolventa , #Afaceri