Grapini: Avem nevoie de o Directiva europeana pentru certificarea marfurilor

Sambata, 02 August 2014, ora 16:27
1724 citiri
Grapini: Avem nevoie de o Directiva europeana pentru certificarea marfurilor
Foto: epochtimes-romania.com

Lipsa de control a marfurilor intrate pe piata europeana din spatiul non-UE a cauzat pierderi producatorilor romani, ca de altfel cei europeni in general, fiind necesara o Directiva europeana pentru certificare, etichetare si calitate a produselor, a sustinut vineri, intr-o conferinta de presa, eurodeputata PC Maria Grapini.

"Degeaba ne-am pus noi tot felul de conditii de calitate intre noi, in cadrul UE, daca ponderea marfurilor care se consuma pe piata UE este din non-UE si nu protejezi cetateanul. Comisia din care fac parte (de Reglementare a pietei interne a UE-n.n) include si protectia consumatorului. De aceea am solicitat, in proiectul de buget pe anul 2015, suplimentarea cu 3 miliarde de euro a capitolului legat de Functionarea si dezvoltarea pietei interne a UE, in special in materie de certificare si de apropiere sectoriala", a afirmat Grapini.

Europarlamentarul considera ca piata interna comunitara nu este suficient de bine reglementata si protejata, pentru ca nu exista masuri de aparare comerciala impotriva intrarilor din pietele exterioare Pietei Comune.

"Trebuie sa vad ce intra, pentru ca daca nu supraveghezi intrarile din tarile non-UE, distrug - si asa s-a si intamplat in acesti ani-, producatorii din Piata Europeana, care nu pot sa tina piept avalansei de produse contrafacute, cu pret foarte mic, de dumping, necertificate, pentru ca certificarile costa", a explicat Maria Grapini.

Pana in 11 august, europarlamentarii pot avansa propuneri si observatii pe proiectul de buget pe 2015 al UE, europarlamentul PC propunand o suplimentare cu 1 miliard de euro la capitolul Cheltuieli de sprijin pentru competitivitatea IMM-urilor.

"Este un capitol dedicat IMM-urilor, dar din pacate, Romania a fructificat foarte putin. Sper ca aducand si informatii sa putem ajuta IMM-urile sa puna proiecte finantabile si sa atraga si ele acesti bani. La Orizont 2020 s-au depus direct la UE 2.662 de proiecte din tari ale Uniunii si, din pacate, din cele 41 de proiecte ale Romaniei nu a fost selectat niciunul", a mentionat parlamentara europeana.

Tot pentru sprijinirea IMM-urilor, Grapini propune extinderea la scara unionala a unui proiect pe care l-a initiat in perioada in care a ocupat functia de ministru al IMM-urilor, cel privind "apropierea sectoriala".

"Am constatat ca, in Romania, un mare operator economic are mii de subfurnizori pentru a functiona. IMM-urile sunt cele mai indicate sa fie furnizori. In Romania se fac foarte multe lucruri de care nu se stie in afara. De aceea spun ca apropierea sectoriala nu si-o pot permite IMM-urile, iar eu am facut acest proiect in Romania si sper sa se accepte si in UE. Este un ajutor concret pentru IMM-uri", sustine lidera conservatorilor timiseni.

#Maria Grapini, #masuri etichetare marfuri, #marfuri non UE , #stiri Maria Grapini