Grapini: Pedepsele pentru evaziune fiscala trebuie majorate

Marti, 23 Iulie 2013, ora 14:47
1579 citiri
Grapini: Pedepsele pentru evaziune fiscala trebuie majorate

Ministrul delegat pentru IMM-uri si Turism, Maria Grapini, a declarat, marti, la Targu Mures, ca prin Codul Insolventei, care se preconizeaza a fi lansat in dezbatere publica in luna august, se inaspresc pedepsele si ca propunerea sa este ca toate pedepsele pentru evaziune fiscala sa fie majorate.

"Nu o sa vorbesc despre pedepse, pentru ca in dezbatere publica o sa fie pus in integralitate Codul Insolventei, dar clar se inaspresc pedepsele pentru ca aceasta a fost si o propunere a mea, pentru ca toate pedepsele pentru evaziune fiscala trebuie majorate. Daca dezbaterea este in august, atunci conform procedurilor poate intra in vigoare si Codul Insolventei spre sfarsitul anului.

Pana la urma noi trebuie sa intelegem ca avem doua variante: conformare voluntara (la plata, n.r.), ceea ce este foarte bine, dar trebuie luate si aceste masuri care in toata lumea se iau pe evaziune fiscala. Eu cred ca de aceea a crescut la noi la aproape 30% evaziunea fiscala - inaintea noastra mai e Bulgaria - exact pentru faptul ca de-a lungul anilor legea nu a fost suficient de exigenta", a aratat Maria Grapini.

Potrivit ministrului, investitorii privati care sustin ca ar fi fost jefuiti cu 10 miliarde de euro in ultimii patru ani pe Legea Insolventei, au dreptate si ca in Codul Insolventei vor fi transate trei aspecte, care au adus falimentul numerosilor investitori privati, inclusiv cel referitor la declararea insolventei unei societati comerciale.

"Da, au dreptate (investitorii, n.r.). Si va spun ca am lucrat in parteneriat public privat, Codul Insolventei este gata, in august se va pune in dezbatere publica. Trei lucruri care au fost reclamate sunt cuprinse in Codul Insolventei (ministrul Justitiei s-a angajat in sedinta de guvern ca in august va fi in dezbatere publica). Primul, termenele foarte lungi de trei ani, in care firmele mureau, aveau costuri foarte mari. De altfel trebuie sa ne aliniem la Directiva Europeana de Small Bussines Act, ca iesirea din piata sa fie usoara, nu cu costuri si nu cu perioada indelungata.

Un alt lucru reclamat la Legea Insolventei erau insolventele trucate si atunci mureau nevinovati, sa zic asa, in jurul celui care isi crea insolventa. Si aici Codul Insolventei prevede extrem de exigent o auditare pe trei ani inapoi pentru a vedea daca insolventa n-a fost trucata. Va fi si o corelare de modificare a Legii 31 ca sa atraga raspunderea celui care a administrat afacerea. Si sigur, la Codul Insolventei vrem sa scurtam perioada, dorim sa facem cercetarea daca nu a fost o insolventa trucata", a aratat ministrul delegat pentru IMM-uri.

Potrivit Mariei Grapini, acest Cod al Insolventei va trebui corelat si cu documentele de plata in piata, "foarte reclamate de intreprinzatori".

"Practic biletele la ordin nu au nicio valoare, s-au creat extrem de multe arierate si firmele nu-si mai pot recupera banii pentru ca biletul la ordin practic banca nu ia nicio masura daca un intreprinzator are sute de bilete de ordin care la data scadentei nu au bani. Am propus aici Asociatiei Bancilor, in colaborare cu mediul privat, ca intreprinzatorul care are bilet la ordin depus in banca si nu are banii sa nu i se mai elibereze formulare de bilete la ordin pentru a nu intoxica piata", a sustinut Maria Grapini.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pedepse evaziune fiscala, #cod insolventa nou, #Grapini evaziune fiscala, #investitori romania , #stiri Maria Grapini