Interviu Maria Grapini: "Schema de ajutor de minimis se schimba fundamental"

Luni, 09 Septembrie 2013, ora 13:17
5831 citiri
Interviu Maria Grapini: "Schema de ajutor de minimis se schimba fundamental"
Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri si Mediul de afaceri

Ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini, a prezentat, intr-un interviu acordat Business24, care sunt planurile autoritatilor pentru schema de ajutor de minimis. Se renunta la principiul "Primul venit, primul servit!" care a facut ca banii sa se termine in 5 minute. Proiectele se depun in 10 zile, iar dosarele se verifica in termen de 60 de zile. Managerii vor obtine un punctaj in functie de proiectul prezentat, iar banii se dau in functie de clasamentul generat de punctaje.

Ministru a adaugat ca schema de ajutor de minimis trece in coordonarea Oficiilor pentru IMM-uri, si nu la Agentiile de Dezvoltare (ADR) asa cum anuntase initial premierul Ponta.

"ARD-urile sunt deja foarte ocupate cu POR si POS CCE. Daca le mai dam si schema de minimis ii sufocam", a adaugat Maria Grapini.

Companiilor vor putea primi maxim 100.000 de euro, in loc de 200.000 de euro asa cum a fost pana in acest an, iar la noua schema pot participa si managerii care au depus dosare pe 28 august, insa ei vor putea primi cel mult 100.000 de euro.

Ce se intampla in continuare cu schema de ajutor de minimis?

Este solicitarea patronatelor ca ajutorul de minimis sa treaca in coordonarea Oficiilor pentru IMM-uri. Noi am derulat sapte proiecte fara nici o problema prin Oficiile pentru IMM-uri. La intalnirea de vineri cu ministrul Finantelor, domnul Chitoiu, toate patronatele de la Consiliul National al IMM-urilor (CNIPMMR) pana la Asociatia Oamenilor de afaceri (AOAR) au spus ca era corect de la inceput si solicita sa se deruleze prin noi aceasta schema, daca tot avem un ministru pentru IMM-uri.

Intelegerea a fost cu domnul Chitoiu ca lucram, si am transmis deja propunerea noastra cum sa se deruleze si speram ca ministerul de Finante va accepta.

Care ar fi, mai exact modicarile pe care le propuneti?

Problema este ca schema se schimba fundamental. Din punctul meu de vedere orice Guvern, atunci cand aloca niste bani tine cont de o strategie: in functie de ceea ce vrea sa se dezvolte in tara. Atunci, pentru ca tot vorbim de o reindustrializare si de nevoia de a consolida intreprinderile mici si mijlocii din sfera productiei, atunci am spus ca trebuie sa punem niste criterii. Sa nu mai fie valabil principiul "Primul venit, primul servit!" si nu mai exista nebunia aia ca toata lumea sa vrea sa se inscrie in primele 10 minute.

Lasam 10 zile ca toata lumea sa depuna in liniste dosarele pentru ca va castiga dosarul cu cel mai mare punctaj. Noi o sa prezentam inainte modul in care se acorda punctajul. Asa am facut si in cazul celorlalte proiecte ale noastre: Femeia antreprenor, start-up. Managerii si-au vazut punctajul inainte. Ba mai mult, stiind ca noi dam punctaj maxim pentru industria prelucratoare si mai putin pentru servicii, atunci ei pot decide sa opteze pentru un proiect in acest domeniu.

In cazul companiilor la egalitate de puncte, se iau in calcul alte criterii: cine angajeaza mai multe persoane, domeniul din care face parte compania.

Aceasta este propunerea noastra: se dau 60 de zile sa centralizam dosarele pentru ca ele nu se vor aduce la Bucuresti. Inscrierea este electronica, punctajul este electronic iar verificarea documentelor se face la Oficiul pentru IMM-uri.

Scade valoarea schemei de ajutor de minimis pentru IMM-uri?

La solicitarea mediului privat pentru a putea sa intre in aceasta alocare de 500 de milioane de lei pentru 2014-2015 cat mai multa lume, ne-am gandit sa dam 100.000 de euro. CNIPMMR a propus 80.000 de euro, pana la urma propunerea a ramas de 100.000 de euro.

Miercuri trebuie sa intram cu modificare de hotarare de Guvern si atunci si cei care au proiectele trebuie sa si le readapteze. Ei pot lasa acelasi proiect, insa finantarea pe care o va primi va fi de pana la 100.000 de euro.

Cand estimati ca se va relua schema?

Daca miercuri se modifica si se publica Hotararea de Guvern, trebuie sa alocam un timp pana redeschidem schema ca oamenii sa isi pregateasca proiectele. La incrierile precedente am aflat din piata ca unii isi luau numarul si proiectul urmau sa il scrie, adica nici nu aveau proiectul scris. Pe formula noastra nu se mai poate, pentru ca trebuie sa se calculeze punctajul in functie de proiect.

Noi avem Oficiile pentru IMM-uri, cu personalitate juridica, in subordinea

ministerului pe care il conduc. Practic, oficiile sunt specializate, deruleaza de multi ani aceste proiecte. Anul aceasta s-au acomodat si cu inscrierea electronica si calculul punctajului. Eu spun ca nu are rost sa mai experimentam.

Initial premierul a spus ca vrea ca schema de minimis sa treaca in subordinea Agentiilor de Dezvoltare Regionala (ADR).

Noi am spus ca ADR-urile sunt foarte aglomerate pentru ca pe langa POR (Programul Operational Regional), ele vor avea in subordine si POS CCE (Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice). Am descentralizat ce era blocat sub suspiciunea de frauda la organismul central si a trecut la ADR-uri. Daca le mai dam si schema de minimis ii sufocam.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Grapini ajutor minimis, #ajutor minimis finantare, #bani ajutor minimis, #finantare companii Grapini, #interviu Grapini , #stiri Maria Grapini