Sarbu sau Seitan sunt preferati de sindicate in fruntea Ministerului Muncii

Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 15:04
1770 citiri
Sarbu sau Seitan sunt preferati de sindicate in fruntea Ministerului Muncii

Liderii confederatiilor sindicale sustin ca nominalizarea unui tehnocrat fara apartenenta politica in fruntea Ministerului Muncii nu ar face decat sa incurce negocierile cu partenerii sociali si spun ca si-ar dori un om politic la minister, precum Marian Sarbu, Mihai Seitan sau Gheorghe Barbu, informeaza NewsIn.

Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, i-ar prefera la conducerea Ministerului Muncii pe fostul ministru Marian Sarbu sau pe actualul secretar de stat din minister Mihai Seitan.

"Marian Sarbu era un om politic tehnocrat, un om venit din randul sindicatelor, pe care as conta in cadrul urmatoarelor negocieri cu sindicatele. Nu avem probleme nici cu Mihai Seitan, initiatorul actualei Legi a pensiilor, intrucat am lucrat impreuna bine in Consiliul Economic si Social si este un om care intelege sistemul", a spus Petcu.

Vicepresedintele BNS, Ovidiu Jurca, sustine ca alegerea unui tehnocrat in fruntea Ministerului Muncii nu ar face decat sa "incurce negocierile cu sindicatele, in conditiile in care este nevoie urgenta de modificarea a cel putin trei legi pe care Romania si le-a asumat in fata organismelor internationale".

"Normal ca dorim un om politic si nu un tehnocrat. Cu tehnocratii discutam orice proiect de lege doar in zona de laborator, de initiere a unui act normativ, ori pentru adoptarea unei legi este nevoie de vointa politica, nu sa stea sa ceara voie de la partid pentru a semna ceva cu noi.

Cu Marian Sarbu, Mihai Seitan si Gheorghe Barbu am lucrat bine, mai putin cu Pacuraru si cu Mariana Campeanu, care nu au vrut sa se lege la cap", a explicat Jurca, pentru NewsIn.

Vicepresedintele BNS avertizeaza ca Romania "se va face de ras la Conferinta Internationala a Muncii de la Geneva daca nu va reusi sa modifice pana in luna iunie a anului urmator Legea Contractului Colectiv de Munca, Legea patronatelor si sindicatelor si Legea Conflictelor de Munca, asa cum a promis inca de acum trei ani".

"Cei care vor veni in fruntea acestui minister trebuie tinuti macar pana in primavara pentru a reusi sa finalizam cele trei legi pe care ne-am angajat sa le terminam intr-un an - si au trecut deja trei ani de atunci. Va dati seama cum vom fi priviti la Geneva daca nici macar dupa patru ani nu am reusit sa ne punem de acord pe aceste legi", a mai spus Jurca.

Si liderii Cartel Alfa spun ca Ministerul Muncii nu poate fi condus de un tehnocrat in aceasta perioada, opinie sustinuta de doi dintre vicepresedintele confederatiei sindicale, Luca Octavian, si Petru Dandea.

"Intotdeauna este de preferat un om politic in locul unui tehnocrat, care atunci cand trebuie sa ia decizii se ascunde dupa cires. Este nevoie de vointa politica pentru ca, de exemplu, in ce priveste Legea pensiilor, ministrul Muncii hotaraste destine pe viitor a 22 milioane de oameni. Mihai Seitan s-ar pricepe la pensii, este un bun interlocutor si ar putea ramane in proportie de 100% cel putin in functia de secretar de stat", a afirmat Octavian Luca.

Petru Dandea sustine ca "profesionisti se pot gasi in randul tuturor partidelor politice, insa nu crede ca vor mai fi mentinuti la Ministerul Muncii actualii secretari de stat Valentin Mocanu si Mihai Seitan". 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#legi, # pensii, # seitan, # sarbu, # tehnocrat, # om politic , #stiri Mariana Campeanu