Mariana Gheorghe, Petrom: Discutiile cu autoritatile vizeaza toate taxele Interviu

Luni, 18 August 2014, ora 14:12
2271 citiri
Mariana Gheorghe, Petrom: Discutiile cu autoritatile vizeaza toate taxele Interviu

Reprezentantii OMV Petrom vor discuta cu autoritatile romane pe tema tuturor taxelor impuse sectorului petrolier, intrucat important este efectul lor cumulat, nu doar nivelul redeventelor sau cel al taxei pe stalp, a declarat Mariana Gheorghe, directorul general executiv (CEO) al Petrom.

Mariana Gheorghe spune ca este increzatoare in faptul ca autoritatile din Romania vor crea un cadrul fiscal propice investitiilor, intrucat declaratiile publice din ultima perioada au relevat intentia de a atrage cat mai multe investitii. In caz contrar, Petrom se va adapta situatiei, dar isi va reduce volumul investitiilor, iar acest lucru va avea un impact negativ in toata economia romaneasca, a avertizat reprezentantul companiei petroliere, in cadrul unui interviu acordat Agerpres.

Totodata, Mariana Gheorghe a aratat ca decizia Guvernului de a obliga producatorii de gaze sa vanda pe bursa o parte din productie distorsioneaza piata, intrucat nu exista o cerere suficienta pentru ca acest ordin sa fie dus la indeplinire.

Sefa Petrom a mai vorbit, in interviu, despre ce inseamna piata din Republica Moldova pentru companie, dar si despre cum ne va afecta la iarna conflictul dintre Rusia si Ucraina.

In ce vor consta discutiile pe care le anticipati cu autoritatile pe tema cadrului fiscal?

Toate taxele sunt critice, asa cum s-a vazut si in rezultatele aferente primului semestru, pentru profitabilitatea si capacitatea noastra investitionala. Noi fara investitii nu putem continua activitatea, pentru ca investitiile sunt esenta businessului nostru. Pe de o parte, avem volumul de taxe obisnuit, adica cele legate de CAS, de impozitul pe profit, TVA si asa mai departe, unde exista un dialog de piata, iar noi ne exprimam parerea prin participarea la grupurile de business la care suntem membri. In aceste zile, volatilitatea sistemului fiscal romanesc este mare, asa ca vom continua sa exprimam pareri in cadrul acestor foruri.

In ceea ce priveste taxele specifice sectorului de petrol si gaze, pentru noi conteaza efectul lor cumulat, nu impactul singular. Putem sa vorbim doar de taxa pe stalp si sa creasca redeventele sau nu cresc redeventele si creste taxa pe stalp. In final, ce conteaza pentru noi este impactul cumulat si disponibilitatea de cash-flow pentru investitii.

Acesta este dialogul pe care il avem cu autoritatile si de aceea nici nu am vrut sa spun ca discutam pe tema unei taxe sau a alteia. Acest semestru a aratat dimensiunea impactului cresterii taxarii asupra rezultatelor noastre financiare. Este adevarat ca nu s-a vazut impactul asupra componentei a doua, respectiv capacitatea noastra investitionala, pentru ca noi ne asteptam in continuare ca sistemul fiscal din Romania sa fie propice investitiilor, la fel si cel de reglementare. Aceasta deoarece declaratiile publice merg in acest sens, ca autoritatile isi doresc mai multe investitii.

In primul semestru, investitiile noastre au fost mai mari decat tot profitul operational. Deci este clar ca directia noastra este de a investi si de a crea valoarea adaugata in economia romaneasca, de aceea luam in serios declaratiile autoritatilor, pentru ca ele reflecta o realitate de business, si anume faptul ca acest regim de taxare trebuie sa tina seama de impactul asupra capacitatii investitionale ale companiilor.

Noi putem sa ne ajustam, bineinteles. Orice fel de companie privata se va ajusta la orice regim fiscal care exista, dar in final aceasta ajustare in jos a volumului de investitii va avea impact nu numai asupra strategiei noastre si asupra rezultatelor noastre, dar si asupra generarii de valoare adaugata in economie, fie prin locuri de munca, fie prin venituri la buget, fie prin celelalte contributii la Produsul Intern Brut. Toate acestea sunt efecte normale ale investitiilor, mai ales la nivelul la care le facem noi.

Ati inceput aceste discutii cu autoritatile?

Discutii tehnice au fost tot timpul anului si vom avea. Bineinteles ca, pentru taxa de constructii speciale, de exemplu, am facut parte din mediul de afaceri care si-a exprimat parerea ca este un cost care impacteaza businessul nostru si credem ca o schimbare cel putin in vederea inlocuirii bazei 'brut' cu 'net' trebuie sa se realizeze. Noi putem sa ne exprimam o parere, dar in final decizia este a Guvernului si a Parlamentului, in acest caz.

Credeti ca piata de gaze din Romania este pregatita pentru liberalizare? Ce inseamna acest lucru atat pentru producatori, cat si pentru consumatorii de gaze?

Liberalizarea pentru consumatori inseamna doua lucruri: accesul la orice furnizor doresc si un pret corect care sa reflecte cererea si oferta, bineinteles avand in vedere schimbarile structurale din piata noastra.

Din punctul de vedere al producatorului, inseamna o piata lichida. Inseamna o piata in care preturile din piata locala si cele din piata inconjuratoare sunt foarte apropiate, lucru care s-a si intamplat prin reducerea pretului de import si cresterea graduala a pretului productiei locale.

Dar ceea ce este important pentru o piata functionala, pentru o piata lichida, este si posibilitatea de a avea un circuit liber al bunurilor, adica o infrastructura care sa permita sa se intalneasca cererea si oferta nu doar din piata locala, ci si din pietele inconjuratoare. Pentru ca acest lucru creeaza o presiune asupra preturilor, ceea ce este unul din obiectivele consumatorului, sa aiba un pret cat mai corect si bineinteles suportabil. Aceasta piata functionala, lichida, si aceasta libera circulatie ar permite sa se intample fenomene cum se vad in piata de electricitate, care presupune o competitie mult mai mare pentru producatori.

Uitati-va ce presiune avem asupra centralei de la Brazi, care, datorita competitiei, datorita evolutiei preturilor pe baza cererii si ofertei, duce la o presiune asupra activitatii noastre comerciale. Dar credem ca acesta este rolul companiilor private, sa-si ia acest risc de piata, de preturi, de cerere si oferta. Orice fel de distorsiune care se face prin decizii administrative nu lasa sa se echilibreze piata si de fapt reduce beneficiile atat la consumatori, cat si la producatori. Modelul de piata libera functioneaza in alte economii si speram ca si in Romania sa-si arate eficienta.

Cum va afecteaza decizia de a obliga producatorii de gaze sa vanda pe bursa o parte din productie?

Aceasta decizie este dovada ca nu avem o piata lichida, iar interventia aceasta administrativa bineinteles ca distorsioneaza activitatile noastre comerciale, mai ales ca avem clienti mari, cu un anumit specific, avem piata reglementata, care are un anumit specific si ea. Deci a interveni doar pe un anumit segment distorsioneaza celelalte segmente.

Pe de alta parte, este foarte greu de definit care este nivelul optim pentru un astfel de procent. De exemplu, din luna iulie, de cand acest ordin a inceput sa fie pus in aplicare, am vandut foarte putin. E adevarat ca putem realiza in august si septembrie ce nu am realizat in iulie, conform ordinului, dar nu exista cerere. Iar acest lucru va determina si nivelul procentului pentru anul viitor. Am luata nota de acest procent, dar credem ca este mai trebuie sa asteptam putin. Vom discuta si noi cu autoritatea de reglementare pentru a ajunge la un nivel care sa fie cel mai putin distorsionant in piata de gaze si electricitate, care oricum este distorsionata si trece printr-o reforma structurala foarte puternica.

Aveti in vedere sa exportati gaze in Republica Moldova atunci cand va fi gata conducta Iasi-Ungheni?

In primul rand trebuie sa fie gata, in al doilea rand trebuie sa fie o cerere. Din ce citeam in declaratiile ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie - n.r.) este vorba de 12 milioane de metri cubi pana la sfarsitul anului. Si, bineinteles, trebuie sa vedem care sunt termenii. Pentru noi, prioritatea este sa gasim solutiile viabile comerciale pentru piata romaneasca, ceea ce, asa cum spuneam, este o mare provocare, dar vom lucra asupra unor noi produse, asupra gasirii unor noi clienti, asupra gasirii unor termene care sa atraga noi clienti, toate cu ideea de a ne consolida piata si a avea niste solutii comerciale viabile in Romania. Nu cred ca cererea din piata din Republica Moldova va face vreo diferenta la acest nivel pentru compania noastra.

Dar cu cine se negociaza in Republica Moldova contractele de export? Direct cu consumatorii?

Nu avem niciun contract deocamdata. Probabil ca vor face o cerere de oferta globala, pe care o vor adresa tuturor furnizorilor din Romania sau catorva, banuiesc.

Ce credeti ca se va intampla la iarna pe piata gazelor, avand in vedere conflictul dintre Rusia si Ucraina? Cum va pregatiti pentru situatia in care se intrerup din nou importurile?

Am citit ca, in toata aceasta tensiune geopolitica, ce are drept componenta importanta energia, singurul lucru pozitiv pentru noi este scaderea cererii. Avand in vedere ca a scazut cererea, media importului in totalul consumului national de gaze este de circa 9%, asa ca piata romaneasca aproape ca este independenta. Deci avand in vedere reducerea importurilor, rezervele pe care le avem in depozite si evolutia cererii, daca va fi o iarna blanda, cred ca Romania nu va avea probleme iarna viitoare, ceea ce nu putem spune despre alte tari din regiune sau din Europa. Suntem de asemenea pregatiti, cum am fost si in 2009, ca, in limita flexibilitatii pe care o avem, sa ajustam putin in sus si productia de la anumite sonde.

Dar din punctul de vedere al preturilor, ne ajuta sau nu conflictul din Ucraina?

Deocamdata conflictul din Ucraina a dus la reducerea preturilor de import in primele sase luni de la 28 la 26 euro pe MWh si acest lucru este vizibil si in Europa, unde am vazut unele dintre cele mai mici preturi din istoria recenta. Deci acest rezultat este benefic pentru consumatorii din Europa si pentru cei din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#interviu Mariana Gheorghe, #Petrom taxe , #Petrom