Consiliul Investitorilor Straini incurajeaza angajarile

Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 12:04
1640 citiri
Consiliul Investitorilor Straini incurajeaza angajarile

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) informeaza ca sprijina eforturile autoritatilor romane in ceea ce priveste adaptarea legislatiei care guverneaza piata fortei de munca la conditiile economice actuale, transmitand. in acest sens, o serie de propuneri menite sa incurajeze angajarile, transmite NewsIn.

Astfel, potrivit unui comunicat transmis miercuri, Consiliul Investitorilor Straini precizeaza ca a discutat cu reprezentantii Ministerului Muncii propuneri menite sa incurajeze angajarile si sa lase mai multa putere de decizie la nivelul companiei si al angajatului.

"Propunerile FIC au avut la baza un amplu proces de consultare si au fost prezentate liderilor principalelor partide politice si ministerelor. De asemenea, propunerile privind legislatia muncii au fost discutate cu organizatii de investitori reprezentand mare parte din economia romaneasca", se arata in comunicat.

Potrivit reprezentantilor FIC, reformarea legislatiei ce guverneaza piata muncii face parte dintre actiunile considerate de maxima urgenta si importanta. Astfel, este reamintit faptul ca, in octombrie 2010, Consiliul Investitorilor Straini a lansat un plan de 80 de masuri, intitulat "Programul pentru Crestere Economica " - Actiuni Prioritare pentru Repornirea Economiei (Priority Actions to Restart the Economy), care urmareste sa repuna rapid economia romaneasca pe o traiectorie crescatoare.

"Acest Program reprezinta angajamentul nostru pentru procesul de relansare a economiei. Consideram piata fortei de munca drept unul dintre avantajele competitive ale Romaniei si vom sustine in continuare principiile care sa asigure pastrarea acestui avantaj. Dialogul cu Ministerul Muncii si cu alte organizatii de afaceri este si va fi concentrat pe flexibilizarea pietei muncii", a precizat presedintele FIC, Mariana Gheorghe.

In opinia Consiliului, exista trei directii importante in care legislatia muncii are un rol fundamental, si anume flexibilitatea, competitivitatea si economia informala.

Potrivit FIC, in primul caz, in conditiile schimbarilor bruste din economie, este necesara adaptarea legislatiei muncii, astfel incat sa permita o mai mare putere de decizie din partea angajatilor si a companiilor in ceea ce priveste angajarile, stabilirea timpului de lucru sau stabilirea duratei contractelor.

In ceea ce priveste competitivitatea, reprezentantii FIC spun ca pastrarea avantajelor competitive ale Romaniei in ceea ce priveste atragerea de investitii straine si exporturile este esentiala, iar costul fortei de munca si nivelul de calificare raman, inca, argumente importante din acest punct de vedere.

"Cea mai mare parte dintre angajatori a luat deja masurile necesare de restructurare. Legislatia trebuie sa permita, in acest moment, adoptarea deciziilor care sa duca la cresteri de productivitate. Modificarea prevederilor privind contractele colective de munca, posibilitatea evaluarii angajatilor pe criterii de performanta sunt elemente decisive pentru pastrarea avantajelor competitive ale Romaniei, in acest nou context economic", se spune in comunicatul FIC.

Potrivit FIC, crearea a 10.000 de locuri de munca cu salariul mediu pe economie ar inseamna ca bugetul de stat ar incasa suplimentar aproximativ 7.000.000 lei luna (84.000.000 lei/an) prin taxele aferente. Calculul a fost facut pentru un salariu mediu de 1.800 lei. Pentru aceasta, spun reprezentantii FIC, legislatia muncii are nevoie de prevederi flexibile privind munca temporara si angajarile, in general.

"Consiliul Investitorilor Straini isi manifesta intreaga disponibilitate de a contribui la imbunatatirea cadrului legislativ, intr-un dialog transparent si eficient cu autoritatile. Calculele macroeconomice arata ca, doar prin adoptarea unor reglementari mai flexibile, se pot crea aproape 90.000 de locuri de munca pe termen scurt. Fiecare zi de intarziere inseamna, astfel, pierderea de locuri de munca", se mai arata in comunicat.

#angajari, #cis, #consiliul, #invrestitorilor, #straini , #stiri Mariana Gheorghe