Listarea Facebook pe bursa pusa in pericol de profitul in scadere

Marti, 24 Aprilie 2012, ora 12:40
1993 citiri
Listarea Facebook pe bursa pusa in pericol de profitul in scadere

Facebook a anuntat venituri in scadere cu 12% in primul trimestru din 2012, prima raportare negativa din ultimii doi ani, semn ca cea mai mare retea de socializare din lume ar putea intampina probleme majore in pregatirea Ofertei Publice Initiale, de 5 miliarde de dolari.

Facebook, a anuntat ca profitul net a scazut in primul trimestru al acestui an cu 12%, pana la 205 milioane de dolari, de la 233 milioane de dolari in perioada similara din 2011, din cauza cheltuielilor mai ridicate.

"A fost o incetinire mai rapida decat am estimat. Nu conteaza nivelul declinului, pentru o companie perceputa ca evoluand atat de rapid, sa incetinesti atat de mult, din orice motiv, reprezinta o ingrijorare pentru investitori", a explicat analistul Brian Wieser de la Pivotal Research Group.

Venituri in scadere

Compania a depasit in primul trimestru cifra de 900 de milioane de utilizatori activi iar numarul angajatilor a crescut la 3.539 in ultimele 12 luni. Veniturile, care au totalizat 1,06 miliarde de dolari in perioada ianuarie-martie 2012, au scazut cu 6% comparativ cu trimestrul patru din 2011. Este primul declin trimestrial din 2010.

Facebook isi pregateste Oferta Publica Initiala pe bursa in valoare de cinci miliarde de dolari, ceea ce ar face ca valoarea de piata a companiei sa ajunga la 100 de miliarde de dolari.

"Cea mai mare problema este ca Facebook a realizat ca listarea pe bursa nu va fi chiar asa usoara, mai ales ca toata lumea are asteptari mari", a declarat Jeff Sica, director de investitii la SICA Wealth Management, companie care administreaza active, bunuri si capitaluri private in valoare de un miliard de dolari. Oficialul spune ca performanta negativa a retelei de socializare va afecta increderea investitorilor in ceea ce priveste succesul listarii Facebook pe bursa.

"Inca incurajez oamenii sa investeasca in Oferte Publice Initiale, chiar daca reprezinta un drum plin de hopuri. Sunt mari asteptari de la listarea Facebook, iar eu urasc asteptarile in astfel de momente", a mai spus Jeff Sica.

Compania fondata de Mark Zuckerberg in 2004, intr-un dormitor al Universitatii Harvard, a ajuns la un numar de 3.539 de angajati, in ultimele 12 luni.

Reprezentantii retelei de socializare sustin ca au platit 300 de milioane de dolari, in numerar, pentru achizitia Instagram, alaturi de 23 de milioane de actiuni din Clasa B, potrivit Washington Post.

Viitorul il reprezinta pietele emergente

Oficialii companiei sustin ca veniturile din publicitate, principala sursa de venituri, au tendita sa scada de fiecare data in primele trei luni ale anului.

"Asa a fost sa fie, iar in continuare veti fi martori la o incetinire a afacerilor Facebook", spune Anupam Palit, analist la GreenCrest Capital LLC.

El sustine ca reprezentantii retelei inca nu au luat masuri pentru a obtine mai multi bani de pe pietele internationale unde inregistreaza cea mai rapida crestere, cum ar fi Brazilia, India si Filipine.

"Facebook nu a incercat deloc sa intre pe pietele internationale unde rivali precum Google se descurca extraordinar de bine", a spus Anupam Palit.

In afara de scaderea vanzarilor si reducerea profitului, Facebook mai are de rezolvat procesul cu rivalii de la Yahoo, care intentioneaza sa actioneze in instanta compania pentru incalcarea drepturilor asupra unui brevet.

Facebook a aflat ca trebuie sa plateasca nu mai putin de 550 de milioane de dolari celor de la Microsoft pentru diverse brevete.

Facebook si la Bursa de la Bucuresti?

Tredeville, compania care a adus la Bursa de Valori Buccuresti actiuni ale unor companii americane de prestigiu precum Apple, Coca Cola sau Intel, spune ca nu este exclus ca in viitorul apropiat investitorii romani sa aiba posibilitatea de a tranzactiona actiuni Facebook la Bucuresti.

"Dorim sa aducem pe BVB actiunile a zece companii americane, din care cinci sunt deja disponibile la tranzactionare. Facebook se bucura de notoriate in randul oamenilor, insa nu este unicul criteriu pe care il luam in cosiderare. Nu este exclus ca investitorii romani sa poate tranzactiona actiunile Facebook pe bursa de la Bucuresti, insa decizia de a oferi investitorilor romani aceasta oportunitate o vom lua dupa ce compania va fi listata in SUA, moment in care va fi posibila si aducerea titlurilor acesteia pe sistemul alternativ al BVB", au declarat reprezentantii Tradeville pentru Business24.ro.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#listarea Facebook la bursa, #oferta publica initiala, #cifra de afaceri in scadere, #profitul net Facebook , #Facebook