Prefect Cluj: Noul actionar Mechel incearca sa plateasca salariile

Vineri, 01 Martie 2013, ora 09:10
1333 citiri
Prefect Cluj: Noul actionar Mechel incearca sa plateasca salariile

Prefectul de Cluj, Gheorghe Ioan Vuscan, a declarat, joi, la finalul unei intalniri cu reprezentantii noului actionar al Mechel, ca acestia au dat asigurari ca pana in 15 martie vor incerca sa plateasca salariile compensatorii angajatilor disponibilizati de la Campia Turzii.

Prefectul Gheorghe Ioan Vuscan a declarat, joi, la finalul intalnirii cu reprezentantii noului actionar al Mechel, ca acesta intentioneaza sa porneasca mai multe capacitati la Mechel Targoviste, iar din profit sa faca platile compensatorii pentru combinatul de la Campia Turzii.

"Concluziile intalnirii ne dau sperante. Colegii de la noua firma care a preluat activele de la Mechel ne-au confirmat ca nu vor sa inchida combinatul de la Campia Turzii, dar au probleme deosebite si, unde reusesc sa produca bani, ii injecteaza in celelalte unitati din tara. Joi s-au dat bonurile de masa pentru angajatii care mai lucreaza la combinat si pentru cei disponibilizati. Platile compensatorii trebuie sa se intample pana pe 15 martie, conform unor documente semnate. Angajamentul este ferm, cum ca fac toate demersurile in a gasi surse de finantare. Toate conturile lor sunt blocate, au preluat si activele si pasivele fostei companii, dar intentionau sa porneasca mai multe capacitati la Mechel Targoviste, iar din profitul de acolo sa castige bani suficienti ca sa faca platile compensatorii", a spus Vuscan.

Potrivit acestuia, se ia in discutie si continuarea activitatii de la Mechel Campia Turzii, noul actionar avand si o strategie in acest sens.

"Nu pot sa porneasca toate unitatile Mechel din tara, pentru ca nu au capital de lucru, nu au surse de finantare, incearca sa cumpere fier vechi sa porneasca o capacitate de productie care sa faca profit", a afirmat prefectul judetului Cluj.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pana, care a participat la intalnire, a declarat, la randul sau, ca a asistat la un dialog social bun.

"Eu am venit la intalnire la solicitarea noului actionar al Mechel. Am incredere si consider ca a fost un dialog social bun. Eu sunt increzatoare. A lipsit pana acum dialogul, care a dus la surescitarea oamenilor. Nu li s-a comunicat nimic. In momentul in care voiau sa obtina relatii de la directorul de la Campia Turzii li se spunea ca acesta nu este mandatat. Lipsa dialogului a dus la aceasta stare tensionata. Oamenii isi vor primi banii, important este sa ii primeasca cat mai repede si nu in urma unui proces", a spus Pana.

Pe de alta parte, liderul sindicatului de la Mechel Campia Turzii, Ioan Pascu, a spus ca el nu crede in promisiunea actionarului Mechel si ca daca pana in 4 martie nu vor fi platite cele trei salarii compensatorii se va actiona in instanta pentru recuperarea banilor.

"Ceea ce s-a intamplat astazi (joi - n. r.) nu stiu cum sa calific. Sa le multumim ca au venit, totusi, pana aici, dar nu s-au angajat la nimic? Cand vorbesc de 15 martie, cei de la noul actionar fac referire la un alt articol al contractului colectiv de munca, care se refera la plata salariilor, nu a salariilor compensatorii. Nu am incredere in nimic, nici ca se vor plati banii pana in 15 martie. Am experiente cu dansii, am mai fost pacaliti. Daca pana in 4 martie nu vor intra platile compensatorii ii actionam in instanta pentru recuperarea banilor", a precizat Pascu.

La intalnirea de la Prefectura Cluj, care a durat peste doua ore, au participat, pe langa reprezentantii noului actionar Mechel, Olga Chumakova, Oleg Svedakov si Sergiu Lapti, senatorul PSD Alexandru Cordos, deputatul PC Ioan Moldovan, primarul municipiului Campia Turzii, Radu Hanga.

Peste doua sute de fosti angajati ai Mechel Campia Turzii care au fost disponibilizati in ianuarie si februarie au protestat, miercuri, in fata combinatului, cerand conducerii companiei acordarea celor trei salarii compensatorii la care aveau dreptul.

La un moment dat, fostii angajati ai Mechel Campia Turzii au fortat intrarea in unitate pentru a discuta cu directorul societatii, iar in momentul in care au reusit sa ajunga la cladirea administratiei oamenii au spart un geam. Ulterior, cateva zeci de protestatari ai Mechel Campia Turzii au fortat intrarea in sediul administrativ, iar unii dintre ei au reusit sa ajunga in sala de consiliu. Protestul fostilor angajati ai Mechel Campia Turzii s-a incheiat dupa ce reprezentantii companiei le-au promis acordarea unor bonuri de masa.

Incepand din iunie 2012, la Mechel Campia Turzii au fost disponibilizate colectiv, in mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel ca au mai ramas in jur de 300 de angajati la sectia de Tragatorie.

Grupul rus Mechel a vandut recent, pentru pretul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le detinea in Romania, puternic indatorate, catre firma Invest Nikarom din Bucuresti, controlata de doua persoane cu cetatenie rusa.

Tranzactia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL si combinatele Ductil Steel Buzau, Ductil Steel Otelu Rosu, Mechel Campia Turzii, Mechel Targoviste si Laminorul Braila.

Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, noul proprietar va reporni in martie productia la unitatile din Targoviste si Buzau si ar putea lua in calcul revanzarea combinatelor din Braila si Campia Turzii, daca va gasi cumparatori.

Firma Invest Nikarom are ca asociati in parti egale pe Chumakov Victor (58 de ani) si Chumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetatenie rusa.

Marti, presedintele Traian Basescu a atentionat Guvernul ca este nevoie de masuri care sa creeze locuri de munca pentru angajatii Oltchim, dar si cu privire la Mechel, pentru ca s-ar putea "sa ne trezim cu industria siderurgica taiata si vanduta la fier vechi" desi va fi nevoie de otel pentru autostrazi.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#salarii combinat Mechel, #salariati Mechel , #stiri Mechel