Constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda va incepe anul viitor

Marti, 23 Februarie 2010, ora 12:07
2642 citiri
Constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda va incepe anul viitor

Constructia viitoarelor reactoare 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda va incepe anul viitor, a declarat pentru Agentia NewsIn Dan Ionescu, directorul general al EnergoNuclear, compania de proiect care va construi si pune in functiune aceste reactoare, informeaza NewsIn.

"In 2011 va incepe derularea propriu-zisa a proiectului: achizitii, inginerie, constructie", a precizat Dan Ionescu.

La randul sau, Adrian Borotea, directorul de afaceri corporatiste al CEZ Romania, unul din investitorii privati in cadrul acestui proiect, a declarat pentru NewsIn ca este posibil ca, pentru reactoarele 3 si 4, constructia sa demareze chiar din primavara anului viitor.

"Noi acum incercam sa recuperam intarzierea de cateva luni ce s-a produs din cauza procedurilor de licitatie publica. Initial, aceste licitatii nu erau avute in vedere. Si orice intarziere scumpeste proiectul", a afirmat Adrian Borotea.

Constructia celor doua reactoare ar putea dura cinci-sase ani, Unitatile 3 si 4 urmand sa fie puse in functiune cel mai probabil dupa 2016.

In prezent, se desfasoara faza de pre-proiect la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, care dureaza 18 luni si ar trebuie sa se incheie la 30 septembrie 2010.

Spre deosebire de primele doua reactoare, la care investitia este integral publica, statul a preferat, din lipsa de surse de finantare, sa recurga la o formula mixta pentru urmatoarele doua reactoare, la care sa participe mai multe grupuri private.

Procesul de negociere cu cei sase investitori interesati a inceput la 4 decembrie 2007.

In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola, fiecare cate 6,2%.

Apoi, Nuclearelectrica si cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat, la 20 noiembrie 2008, Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

Costul estimat pentru cele doua reactoare este de 4 miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii pana la 40 de ani. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip CANDU 6.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#reactoare, # constructie, # cernavoda, # centrala, # costuri , #Achizitii