Contestatia unei companii nu va mai suspenda o licitatie

Joi, 29 Aprilie 2010, ora 14:36
1797 citiri
Contestatia unei companii nu va mai suspenda o licitatie

Firmele care contesta derularea unei licitatii vor notifica autoritatea contractanta asupra faptului ca intentioneaza sa sesizeze Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, fara insa ca notificarea sa aiba ca efect suspendarea de drept a derularii si/sau finalizarii procedurii de atribuire, transmite Mediafax.

Modificarile in sistemul achizitiilor publice, incluse intr-un proiect de ordonanta de urgenta, au fost transmise de Guvern catre Comisia Europeana spre informare si au fost prezentate, joi, intr-o conferinta de presa, de presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Cristina Traila.

"Orice contestatie va fi solutionata doar la finalizarea procedurii, iar contractul poate fi incheiat imediat dupa decizia Consiliului", a spus Traila.

Documentul prevede ca orice persoana care se considera vatamata intr-un drept ori intr-un interes legitim printr-un act al autoritatii contractante, prin incalcarea dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice, poate solicita anularea actului, obligarea autoritatii contractante de a emite un act, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim pe cale administrativ-jurisdictionala.

Inainte de a se adresa Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor, si nu instantei ca in prezent, persoana vatamata va notifica autoritatea contractanta cu privire la pretinsa incalcare a dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice si la intentia de a sesiza Consiliul.

Lipsa notificarii nu impiedica introducerea cererii in fata Consiliului, dar nici nu va avea ca efect suspendarea de drept a procedurii de atribuire.

"Notificarea nu are ca efect suspendarea de drept a derularii si/sau finalizarii procedurii de atribuire.

Dupa primirea notificarii, autoritatea contractanta poate adopta orice masuri pe care le considera necesare pentru remedierea pretinsei incalcari, inclusiv suspendarea procedurii de atribuire sau revocarea unui act emis in cadrul respectivei proceduri", se arata in document.

Surse oficiale au declarat, marti, agentiei MEDIAFAX, ca firmele nemultumite de derularea licitatiilor pentru achizitii publice nu vor mai avea posibilitatea sa depuna contestatii pe parcursul procedurii pentru a bloca astfel procedura de atribuire a contractului, ci doar la finalul acesteia, cand licitatia poate fi reluata sau proiectul incepe imediat, in functie de raspuns, iar termenul de rezolvare a reclamatiilor pentru care nu mai este nevoie de alte documente va fi redus de la 20 la 10 zile.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#contestatia, #companii, #licitatie , #Achizitii