MFP va verifica toate contractele finante din fonduri europene

Vineri, 20 August 2010, ora 12:28
1537 citiri
MFP va verifica toate contractele finante din fonduri europene

Ministerul Finantelor Publice va verifica,cu prioritate,procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica finantate din fonduri europene,in vederea diminuarii riscului de corectii financiare ce ar putea fi aplicate Romaniei de catre Comisia Europeana, potrivit unui proiect de act normativ, informeaza NewsIn.

In contextul crizei economice pe care Romania o traverseaza, caracterul preventiv al acestei verificari este de natura sa contribuie la cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, potrivit proiectului.

Ministerul va verifica aspectele procedurale aferente procesului de atribuire a contractelor care intra sub incidenta Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii a caror finantare este asigurata din bugetul fondurilor europene nerambursabile, se arata in proiect.

Verificarea priveste etapele procesului de achizitie publica, dupa publicarea anuntului/invitatiei de participare si pana la semnarea contractului.

In situatiile exceptionale reglementate de lege, in care este permisa incheierea contractului fara publicarea prealabila a anuntului de participare, verificarea priveste etapele procesului de achizitie incepand cu transmiterea invitatiei de participare la negociere si pana la semnarea contractului.

Astfel, atributiile Ministerului Finantelor Publice sunt de urmarire a derularii principalelor etape ale procedurilor de atribuire a contractelor, pentru prevenirea si corectarea neconformitatilor cu legislatia in domeniu, si analizarea documentatiei de atribuire, cu exceptia verificarii specificatiilor si motivatiilor tehnice, pentru a contribui la asigurarea conformitatii acesteia cu prevederile legale, se mai arata in proiect.

Atributiile MFP sunt exercitate la nivel central printr-o structura de specialitate, respectiv Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice (UCVAP), si la nivel teritorial prin structuri specializate in cadrul directiilor generale ale finantelor publice, respectiv Compartimente de Verificare a achizitiilor publice.

Prin modificarile aduse, s-a introdus verificarea procedurilor de atribuire pentru toate contractele finantate din fonduri europene, indiferent de valoare, se mai arata in proiect.

Pana acum erau verificate, selectiv, doar contractele de furnizare cu o valoare de minim 100.000 de euro, contractele de servicii de peste 125.000 de euro si contractele de lucrari de cel putin 1 milion de euro.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#contracte, #fonduri, #europene, #mfp , #Achizitii