Protest amplu in presa privind confiscarea registrelor telefonice ale Associated Press

Joi, 16 Mai 2013, ora 10:15
1323 citiri
Protest amplu in presa privind confiscarea registrelor telefonice ale Associated Press
Secretarul pentru Justiþie Eric Holder se disculpa in cazul Associated Press. Sursa foto: Boston Herald

Peste 50 de grupuri de presa americane au protestat fata de confiscarea, pe care o considera excesiva si fara precedent, a registrelor telefonice ale agentiei de presa AP de catre administratia americana.

Aceasta confiscare "pune in discutie integritatea practicilor Departamentului de Justitie fata de presa si capacitatea acestuia de a gasi un echilibru intre competentele sale politienesti si drepturile mass-media si interesul public, stipulate in Primul Amendament", afirma aceste organizatii de presa intr-o scrisoare publicata marti, potrivit AFP.

De cand Departamentul Justitiei a publicat, in urma cu 30 de ani, directivele cu privire la practicile de confiscare a desfasuratoarele telefonice ale jurnalistilor, "nimeni nu isi aminteste de o confiscare atat de excesiva in scopul obtinerii de elemente informatie", a precizat documentul.

Scrisoarea, transmisa in numele Comitetului reporterilor pentru libertatea presei (Reporters Committee for Freedom of the Press) a fost semnata, intre altii, de Dow Jones, EW Scripps, Gannett, The New York Times, The Newspaper Guild, Time Inc. si Washington Post.

Departamentul de Justitie: Este una "dintre cele mai grave" scurgeri de informatii

Administratia presedintelui Barack Obama a justificat marti interceptarea de date printr-un caz de forta majora, care "punea americanii in pericol".

Secretarul Justitiei, Eric Holder a apreciat ca este vorba despre "una dintre cele mai grave" scurgeri pe care a vazut-o in intreaga sa cariera, care a determinat administratia sa confiste aceste date in 2012.

"Nu este o exagerare, aceasta ii punea pe americani in pericol si incercarea de identificare a celui responsabil de un asemenea incident, cred eu, cere o actiunea foarte ofensiva", a explicat el presei, fara sa spuna daca au fost vizate si alte institutii.

Potrivit Associated Press, ancheta care a justificat o asemenea confiscare se refera la un articol privind o "operatiune efectuata de CIA in Yemen care a pus capat, in vara lui 2012, unui complot Al-Qaida, care viza detonarea unei bombe intr-un avion cu destinatia Statele Unite".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#confiscare date Associated Press, #confiscare registre telefonice AP, #scurgeri informatii presa SUA, #drepturi mass media SUA , #Agentii presa