Rosia Montana, la CNN

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 01:14
2013 citiri
Rosia Montana, la CNN

Emisiunea "CNN World View" a prezentat marti un material realizat in Romania despre proiectul controversat de minerit de la Rosia Montana, aratand ca, pe de o parte, redeschiderea minelor ar putea fi riscanta, iar pe de alta parte, somerii, care traiesc greu, isi pun sperantele in minerit, informeaza Newsin.

"Incepem cu problemele din Transilvania si nu este vorba de legenda, ci de o dezbatere cat se poate de reala, despre viitorul unui oras candva prosper, bogat in zacaminte aurifere.

Minele sunt inchise acum, redeschiderea lor ar putea fi riscanta si unii mineri someri traiesc cu greu de pe o zi pe alta", a introdus subiectul prezentatorul Guillermo Arduino, potrivit transcriptului pus la dispozitie de RADOR.

Reportajul a inceput cu marturia unui fost miner de la Rosia Montana, devenit somer dupa ce mina de aur in care lucra a fost inchisa in urma cu patru ani.

"Nimeni nu poate sa-mi spuna ca poti sa traiesti de pe urma culesului de mure sau de ciuperci. Turistii care vin in zona nu au nimic de vazut.

Majoritatea stau in jur de o ora, viziteaza imprejurimile si apoi pleaca. Traim intr-un stres constant, pentru ca nu stim cu ce o sa ne hranim copiii maine. Nu poti sa faci nimic in aceasta zona, decat sa lucrezi in mina", a marturisit Horatiu Malan.

Dezbaterea - precizeaza apoi reporterul - este daca o companie internationala ar trebui sa inceapa operatiunile de minerit sau daca locul ar trebui prezervat ca zona de patrimoniu cultural, pentru atragerea turistilor. Romanii antici extrageau aur de aici si urmele sunt inca vizibile pana azi.

Pana recent, nimanui nu i-a pasat de acest loc. Este prima asezare atestata documentar din Romania si, o vreme, a fost si cea mai bogata.

Dintr-un sat pierdut in muntii Transilvaniei, Rosia Montana a devenit cel mai controversat subiect din ultimii zece ani. Asta pentru ca se intinde pe cel mai mare zacamant de aur din Europa, afla telespectatorii CNN. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#aur, #cnn, #gabriel, #mine, #montana, #resources, #rosia , #Emisiuni