RBL vrea prime de la stat de 2,4 milioane euro

Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 13:20
989 citiri
RBL vrea prime de la stat de 2,4 milioane euro

Raiffeisen Banca pentru Locuinte vrea sa ceara prime de la stat de 2,4 milioane euro aferente economiilor pe care estimeaza ca le va atrage pe parcursul acestui an, de cel putin 10 milioane euro, in crestere cu 40% fata de cele din 2008, a spus, pentru NewsIn, presedintele bancii, Alexandru Ciobanu.

La finalul primului trimestru din 2009, soldul depozitelor atrase de RBL ramasese constant fata de finalul lui 2008, la 230 milioane lei.

"Traditional, in ultima parte a fiecarui an, oamenii obisnuiesc sa economiseasca mai mult si ne bazam pe cresterea depozitelor atrase in aceasta perioada", a mai spus Ciobanu.

RBL vrea sa obtina prime de la stat de 2,4 milioane euro pentru economiile atrase in 2009, dupa ce, anul trecut, primele de la stat aferente economiilor atrase de RBL in 2008 s-au ridicat la circa 2 milioane euro, iar cele atrase de HVB Banca pentru Locuinte la 500.000 euro.

Astfel, in cinci ani de la infiintare, RBL a incasat pentru clientii sai prime de la stat de 15 milioane euro.

"Procentual, valoarea de 25% din economii platita prin prima de la stat este un nivel bun, la care se adauga si dobanda bancii.

Daca ne referim la valoarea maxima a primei, de 250 de euro, atunci putem lua in calcul si posibilitatea ca o familie sa faca mai multe contracte, pentru fiecare membru.

Aceste produse sunt singurele care permit economisirea pe termen lung", a explicat Ciobanu. RBL a inceput in luna aprilie din acest an procesul propriu-zis de fuziune cu HVB BpL, dupa ce a primit aprobarea din partea bancii centrale.

Pana in octombrie, RBL vrea sa finalizeze procesul de fuziune legala, pentru ca fuziunea operationala sa aiba loc pana la jumatatea anului viitor, a mai spus presedintele bancii.

Sold al creditelor de 50 milioane lei la finalul lunii martie

La finalul primului trimestru, RBL avea un sold al creditelor acordate de 50 milioane lei, in conditiile in care volumul total de imprumuturi acordate de banca ajunsese 70-75 milioane lei.

"In primele trei luni, am dat credite de aproximativ 1 milion euro, echivalent in lei, nivel similar primului trimestru din 2008, si am incheiat 11.000 de noi contracte, in crestere cu 50% fata de trimestrul intai al anului trecut.

Vrem ca anul acesta sa incheiem 40.000 de contracte", a mai spus Ciobanu.

Conform declaratiilor presedintelui bancii, in 2008 RBL a acordat credite de 18 milioane euro, echivalent in lei.

RBL poate acorda trei tipuri de credite in prezent: locativ (cel din produsul clasic de economisire-creditare), creditul intermediar si creditul anticipat, a mai spus presedintele bancii.

"Rata creditelor neperformante tinde spre zero, la fel ca la nivel european, unde ajunge la aproximativ 0,02% pentru acest tip de produse, pentru ca putem sa observam clientul economisind si, astfel, sa ne dam seama de comportamentul lui si in perioada de creditare.

In plus, rata la creditare nu difera mult de rata de la economisire", a precizat Ciobanu.

El sustine ca, in cazul clientilor RBL, 17% folosesc banii pentru achizitia de noi locuinte, 70% pentru renovare si restul pentru cumpararea de terenuri sau alte destinatii posibile pentru imprumut, in conditiile in care suma medie contractata este de 25.000 lei.

"Jumatate din clientii nostri contracteaza un imprumut dupa perioada de economisire, iar restul continua sa economiseasca.

Peste 95% din dosarele depuse pentru credite sunt aprobate", a mai spus Ciobanu. El a adaugat ca, in 2009, RBL nu va mai lansa alte produse, concentrandu-se pe fuziunea cu HVB Banca pentru Locuinte. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#credite, #economii, #imprumuturi, #locuinte , #Fuziuni