Farmaciile nu vor mai putea fi infiintate in gari si centre comerciale

Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 09:44
1921 citiri
Farmaciile nu vor mai putea fi infiintate in gari si centre comerciale

Guvernul a decis sa elimine posibilitatea de infiintare, ca exceptie, a farmaciilor in gari, aerogari si centre comerciale, procedura permisa din 2005, considerand ca numarul de farmacii in zonele urbane este unul suficient de mare, care nu mai justifica deschiderea altora mai ales in magazine mari, informeaza Mediafax.

Decizia a fost luata in sedinta de marti a Guvernului.

"O reglementare aprobata de Guvern prevede eliminarea posibilitatii de infiintare a farmaciilor suplimentare in gari, aerogari si centre comerciale, ca exceptie.

Aceasta reglementare este in vigoare din 2005, iar daca atunci erau 39 de farmacii, in 2010 am ajuns la 728 de farmacii infiintate prin exceptie.

Din punctul nostru de vedere, in marea parte a localitatilor urbane numarul de farmacii este suficient si nu se mai justifica infiintarea acestora, mai ales prin exceptii, in centre comerciale de mare suprafata", a spus ministrul Sanatatii, Attila Cseke.

Guvernul a decis totodata ca prevederile Legii farmaciei, care stabileste deschiderea unor farmacii pe baza unor criterii demografice, sa fie mentinute inca doi ani, pana la 31 decembrie 2012.

Criteriul demografic reglementeaza deschiderea/infiintarea farmaciilor comunitare in mediul urban, respectiv adica o farmacie la 4.000 de locuitori in Bucuresti, o farmacie la 3.500 locuitori in municipiile resedinta de judet si o farmacie la 3.000 locuitori in celelalte orase.

Ministrul a sustinut ca asemenea criterii exista si in alte 17 state UE, printre care Franta, Italia, Spania, Austria.

"In prezent, media europeana este de o farmacie la 3.400 de locuitori, iar in Romania media este de 3.100. Impartirea pe mediul rural si urban dezavantajeaza mediul rural, ministerul are interesul sa se deschida cat mai multe farmacii in mediul rural.

Daca nu se continua cu principiul demografic, urmarile ar fi fost mutarea farmaciilor din rural in urban, precum si deschiderea unui numar mare de farmacii in mediul urban", a spus Cseke.

Potrivit acestuia, numarul de farmacii s-a dublat in ultimii zece ani, de la 3.140 in 2000 la 6.902 in 2010. Intrebat de jurnalisti daca a ramas incontinuare prevederea ca farmacistul sa aiba farmacie in proprietate, ministrul a raspuns negativ, spunand ca, in urma observatiilor primite de la alte ministere, aceste prevederi nu au fost introduse in proiect.

"In mediul urban, media este de o farmacie la 2.485 de locuitori, iar media europeana este de 3.400. Noi avem prea multe farmacii in mediul urban si prea putine in cel rural, este foarte greu de remodelat. Daca erau stabilite de la inceput criterii pe urban si rural, azi nu avem asemenea situatii. Interesul nostru este de a deschide farmacii in rural", a adaugat ministrul.

El a precizat ca, anul viitor, va fi promovat un nou proiect de lege a farmaciei. 

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#farmacii, #deschidere, #medie, #centre comerciale , #Jurnalisti