Munaf a fost condamnat la moarte prin spanzurare

Sambata, 14 Octombrie 2006, ora 18:41
1143 citiri

Stirea ca Mohammad Munaf, ghidul celor trei jurnalisti romani rapiti la Bagdad, a fost condamnat la moarte prin spanzurare, a "explodat" vineri noaptea, pe site-ul cotidianului Gardianul si a fost confirmata ulterior de avocatii irakianului, dar ambasadorul Romaniei la Bagdad nu stie nimic."Pana la aceasta ora nu am niciun fel de date. Aici e Ramadan, iar vineri si sambata nu se lucreaza. Mai devreme de maine (duminica - n.n.) e greu sa am niste elemente, cu atat mai putin o confirmare", a declarat Mihai Stuparu, ambasadorul Romaniei la Bagdad.

Mohammad Munaf a fost condamnat la moarte, in prima instanta, in dosarul rapirii celor trei jurnalisti romani.

Reamintim ca la procesul de terorism al lui Hayssam, Georgeta Victorita Mohammad, sotia lui Munaf, a declarat instantei ca a fost sunata de sotul sau, in urma cu trei saptamani. El i-a spus ca se simte "binisor" si ca nu este cazul sa se ingrijoreze. Conform Gardianului, Munaf si-ar fi sunat familia si joia aceasta, pentru a-si linisti sotia, spunand ca a fost mutat din inchisoare, intr-un "loc unde are mai multa libertate". De asemenea, el i-a zis Victoritei Mohammad ca nu va mai putea vorbi la telefon decat in engleza, pentru ca pazitorii sai sa poata intelege ce spune.

Daca irakienii au dat o prima sentinta in procesul care tinea de jurisdictia lor, magistratii din Romania discuta in absenta ambilor inculpati. Dosarul raprii celor trei jurnalisti a fost disjuns la sfarsitul lunii iunie, astfel incat fiecare dintre organizatorii incursiunii in Bagdad a ramas cu dosarul sau. Ambele se desfasoara insa fara vinovati, intrucat Munaf a fost retinut de americani imediat dupa eliberarea jurnalistilor, iar Hayssam a reusit sa obtina eliberarea si, apoi, sa fuga din Romania.

Omar Hayssam si Mohammad Munaf (in lipsa) au fost trimisi in judecata, in 17 octombrie 2005, pentru acte de terorism prevazute in Legea 535/2004. Potrivit procurorilor, cei doi au aranjat cu o grupare terorista din Bagdad rapirea jurnalistilor romani Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Eduard Ovidiu Ohanesian. In martie 2005, cei trei jurnalisti au plecat in Bagdad pentru a realiza o serie de reportaje despre noua administratie irakiana. Deplasarea a fost finantata de controversatul om de afaceri sirian si de prietenul acestuia, irakianul Mohammad Munaf. Criza ostaticilor din Irak a luat sfarsit pe 22 mai 2005, cand cei trei jurnalisti au ajuns in tara.

Presa americana relateaza pe larg despre condamnarea lui Munaf

Majoritatea titlurilor subliniaza ca "un cetatean american (reamintim ca Munaf are si cetatenie americana - n.n.) incearca sa ramana in custodia americana pentru a evita pedeapsa cu moartea pronuntata de justitia irakiana". Ziarele si posturile locale de radio si televiziune din Statele Unite amintesc in context ca avocatii lui Munaf s-au adresat unei curti federale de apel pentru a-l mentine pe Munaf in custodie americana, in conditiile in care aceeasi curte judeca o alta cauza, asemanatoare.

Mohammad Munaf se afla intr-o inchisoare a Departamentului Apararii din Bagdad, in timp ce curtea federala de apel din Statele Unite trebuie sa decida daca armata americana poate preda suspecti teroristi guvernului irakian, subliniaza presa din Statele Unite. Sunt redate declaratiile avocatilor lui Munaf potrivit carora dreptul clientului lor la un proces echitabil a fost incalcat, deoarece aceasta nu a putut prezenta dovezi si nici nu a vazut probele folosite impotriva lui.

Washington Post are propria relatare a evenimentului si informeaza ca un purtator de cuvant al Departamentului Justitiei a confirmat, vineri, ca Munaf a fost condamnat la moarte de un tribunal irakian. Potrivit cotidianului american, Munaf a fost inchis la Camp Cropper, unde armata americana mentine in detentie, "in numele Fortei multinationale din Irak, detinuti de mare importanta".

The Houston Chronicle afirma ca avocatii lui Munaf cer curtii de apel sa impiedice Departamentul Apararii, care il mentine pe Munaf intr-o inchisoare pe aeroportul international de la Bagdad, sa-l predea pe clientul lor autoritatilor irakiene. Un purtator de cuvant al Pentagonului nu a raspuns, vineri, solicitarii de a comenta acest caz, precizeaza The Houston Chronicle.

Kansas City Star subliniaza ca cele doua cazuri judecate de curtea federala de apel - cel al lui Munaf si cel al lui Shawqi Omar, un cetatean american care este acuzat ca a fost unul dintre principalii colaboratori ai lui Abu Musab al-Zarqawi (fostul lider al al-Qaida din Irak, ucis intre timp intr-un raid american) - ar putea decide daca administratia Bush si-a depasit prerogativele autoritatii sale incercand sa mentina in afara sistemului juridic din SUA cetateni americani pe care i-a identificat drept teroristi.

San Francisco Chronicle reaminteste ca ambasada romana din Bagdad l-a predat pe Munaf autoritatilor americane din Bagdad dupa eliberarea celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak in martie 2005.

Fox News, care posteaza pe site-ul sau aceeasi stire AP, afirma ca, potrivit documentelor inaintate curtii de apel americane de catre avocatii lui Munaf, niciun oficial roman nu a fost prezent la proces, dar doi oficiali militari americani - "inclusiv un soldat care a pretins ca reprezinta ambasada romana" - au cerut ca Munaf sa fie gasit "vinovat", apreciind ca "ar trebui executat".

Si Washington Post mentioneaza prezenta celor doi oficiali americani. Cotidianul precizeaza ca avocatii lui Munaf sustin ca instanta irakiana se pregatea sa-l achite pe Munaf, cand au intervenit cei doi oficiali americani, dintre care unul ar fi un general, care nu este identificat. Cei doi oficiali americani i-au cerut judecatorului o intrevedere privata. Judecatorul s-a intors 15 minute mai tarziu si i-a condamnat la moarte pe Munaf si pe alti patru acuzati fara sa mai examineze probe suplimentare, potrivit unei marturii facute sub juramant de Sean Riordan, un avocat stagiar la Centrul Brennan (firma de avocatura care il reprezinta pe Munaf in Statele Unite), care afirma ca a vorbit cu avocatul lui Munaf de la Bagdad.

International Herald Tribune scrie ca avocatii lui Munaf il identifica pe judecatorul irakian ca fiind "judecatorul al-Rubayy" si ca, potrivit acestora, "initial parea sa fie dispus sa renunte la acuzatiile impotriva lui Munaf, dar dupa intalnirea privata cu cei doi oficiali militari, al-Rubayy l-a condamnat la moarte pe Munaf".

Si New York Times scrie despre Munaf, precizand ca, potrivit avocatului sau de la Brennan Center, Jonathan Hafez, Munaf "ar putea fi transferat oricand in custorie irakiana".

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...