ONU: Peste 90% din crimele impotriva jurnalistilor raman nedepsite

Joi, 18 Iulie 2013, ora 09:57
1330 citiri
ONU: Peste 90% din crimele impotriva jurnalistilor raman nedepsite

Mai mult de 90% din crimele impotriva jurnalistilor comise in intreaga lume raman nepedepsite, a atras miercuri atentia secretarul adjunct al ONU, Jan Eliasson, spunand ca acest lucru este "socant si inacceptabil", relateaza RIA Novosti, Associated Press si Xinhua.

"Atunci cand un jurnalist este ucis, cel putin putem sa ne asiguram ca moartea sa este investigata prompt si ca se face dreptate", a spus oficialul, potrivit serviciului de presa al Natiunilor Unite.

In deschiderea unei reuniuni speciale la Consiliul de Securitate al ONU privind protectia jurnalistilor in conflictele armate, Jan Eliasson si-a exprimat regretul fata de uciderea a peste 600 de jurnalisti in ultimul deceniu. Conflictul din Siria a devenit unul din cele mai sangeroase pentru reporteri, a spus el, adaugand ca 41 de jurnalisti, inclusiv cei care folosesc social media, au fost ucisi in aceasta tara anul trecut.

De fiecare data cand un jurnalist este ucis sau intimidat pentru a tacea, "exista o voce mai putin care sa vorbeasca in numele victimelor conflictului, crimelor si abuzurile asupra drepturilor omului. Un observator mai putin al eforturilor de a respecta drepturile si de a asigura demnitatea umana", a spus Eliasson.

Majoritatea jurnalistilor sunt ucisi in propriul oras, in urma unor reportaje privind coruptia

Totusi, majoritatea jurnalistilor si angajatilor media sunt ucisi cand relateaza despre coruptie si alte activitati ilegale. Kathleen Carroll, editor executiv al Associated Press si vicepresedinte al boardului Comitetului pentru Protectia Jurnalistilor (CPJ), a spus ca, potrivit datelor CPJ, cinci jurnalisti din sase sunt ucisi in propriile orase cand relateaza despre problemele locale, deseori legate de fapte penale si coruptie.

Patru jurnalisti care au sustinut miercuri discursuri la Consiliul de Securitate al ONU au spus ca liderii lumii ar trebui sa depuna mai multe eforturi pentru a-i proteja pe jurnalistii care isi risca vietile in situatiile de conflict, un corespondent in strainatate cerand chiar masuri de protectie similare cu cele de care beneficieaza diplomatii internationali.

Seful corespondentilor in strainatate de la NBC, Richard Engel, a afirmat ca, in prezent, este probabil mai dificil decat oricand a-i proteja pe jurnalisti "deoarece ne confruntam mai mult ca niciodata cu problema privind cine este jurnalist si cine este activist".

"Suntem toti bloggeri si derbedei si rebeli cu camere de filmat. Nu mai exista absolut niciun respect pentru jurnalistii de cariera", a spus Engel, care a fost rapit de oameni inarmati ai regimului in nordul Siriei si tinut captiv timp de cinci zile in decembrie 2012.

Recunoasterea jurnalistilor

Engel le-a spus ambasadorilor din Consiliu ca ar trebui ca jurnalistii profesionisti sa fie recunoscuti ca atare si, "la fel cum dvs, in comunitatea diplomatica, aveti nevoie de protectie pentru a fi obiectivi, daca vreti profesionisti care sunt de asemenea obiectivi, atunci avem nevoie de protectie la randul nostru".

Irakianul Ghaith Abdul-Ahad, corespondent strain al The Guardian care a fost inchis in Libia si Afganistan, a spus ca "exista un sentiment de imunitate printre toti cei care ucid, inchid si iau ostatici jurnalisti". El a cerut Consiliului "sa-i recunoasca pe jurnalisti ca parte a efortului umanitar de a spune o poveste".

"Apropo, multi dintre dumneavoastra ne urati si stiu asta", a spus el, moment in care diplomatii au izbucnit in ras. "Este un semn ca ne facem munca asa cum trebuie daca am reusit sa va enervam. Dar trebuie sa existe un fel de echilibru. Lasati-ne doar sa fim acolo. Tratati-ne ca fiinte umane. Nu ne omorati", a mai afirmat jurnalistul.

Intalnirea de miercuri a fost prima cand Consiliul de Securitate al ONU ia considerare chestiunea protectiei jurnalistilor in conflicte armate de la rezolutia adoptata pe acest subiect in 2006. Consiliul i-a chemat pe jurnalisti sa-i informeze despre situatia lor la invitatia SUA, care detine in aceasta luna presedintia Consiliului de Securitate. Reprezentanti ai 50 de tari au luat cuvantul, o reflectare a interesului global in aceasta chestiune.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezolutie in decembrie 2006 prin care condamna atacurile internationale impotriva jurnalistilor si care atragea atentia ca jurnalistii, in calitate de civili, trebuie "respectati si protejati". Documentul cerea partilor implicate in conflicte armate si tuturor tarilor sa respecte legislatia umanitara internationala care cere protejarea civililor, inclusiv a jurnalistilor si profesionistilor media, si trimiterea in justitie a celor care incalca legislatia.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#crime jurnalisti, #atacuri jurnalisti, #recunoastere jurnalisti ONU, #pericole jurnalisti , #Jurnalisti