Patronate: Eliminarea cotei unice ar duce la colaps economic

Luni, 03 Mai 2010, ora 16:53
1460 citiri
Patronate: Eliminarea cotei unice ar duce la colaps economic

Reprezentantii patronatelor considera ca declaratiile presedintelui PNL Crin Antonescu privind desfiintarea cotei unice sunt mesaje politice si afirma ca adoptarea unei astfel de masuri ar fi "cel mai catastrofal scenariu", care pus in practica ar alunga investitorii si ar duce la colaps economic.

 

"Este cel mai catastrofal scenariu. Pot spune doar ca ar fi extrem de grav pentru mediul de afaceri si nu cred ca este cazul sa se adopte aceste masuri. Consider ca este doar un mesaj politic. Pe de alta parte, nu au fost nici cele mai mici semne de a se discuta cu mediul de afaceri aceste masuri. Este o declaratie politica prapastioasa", a declarat, luni, agentiei MEDIAFAX, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca Guvernul are intentia de a desfiinta cota unica de impozitare introducand un impozit lunar de 25% asupra veniturilor de peste 4.000 de lei, de a majora impozitul pe profit la 25% si de a dubla valoarea taxelor si impozitelor locale.

Antonescu a prezentat jurnalistilor un document de lucru privind modificarea Codului Fiscal pe care l-a atribuit Ministerului Finantelor Publice.

Documentul de lucru distribuit jurnalistilor prezinta mai multe variante de crestere a impozitului pe profit de la 16% la 25%, respectiv pentru firmele care au avut in anul precedent un profit de 20 de milioane de lei sau 40 de milioane de lei, precum si pentru companiile cu o rata a rentabilitatii mai mare de 9% sau de peste 15%.

Pogonaru a refuzat sa faca alte comentarii referitoare la documentul prezentat de seful PNL, apreciind ca este doar o disputa politica.

"Nu facem alte comentarii pentru ca inseamna sa ne bagam intr-o balacareala politica. Asta nu inseamna ca ne e bine sau ca as avea vreo multumire de la domnul Boc", a spus reprezentantul AOAR.

Aceeasi opinie este exprimata si de presedintele UGIR-1903, Ioan Coraci, care afirma ca aceste jocuri politicianiste nu aduc niciun avantaj nimanui.

"Situatia economica a Romaniei este mult prea complicata pentru a ne permite astfel de jocuri politicianiste. Aceste masuri, intr-un an de criza, ar goni toti investitorii si ar duce la colaps economic. Prin aceste declaratii nu obtinem niciun avantaj, trebuie sa fim seriosi, nu se poate pune problema unor modificari de acest fel", a adaugat Coraci.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), Dan Matei Agathon a declarat ca impozitarea diferentiata a venturilor si a profitului ar fi o abordare "comunista".

"Refuz sa cred ca cei de la Ministerul Finantelor au un tip de gandire in asa hal de comunista: «Sa luam mai mult de la cei bogati». Orice crestere a TVA sau impozitului pe venit si pe profit este drumul Romaniei spre o scadere economica brusca. Cresterea oricarei taxe sau impozit un procent genereaza 100.000 de someri", a spus Agathon.

El a reiterat ideea ca Executivul are la indemana alte parghii pentru a respecta angajamentele fata de FMI, respectiv reducerea cheltuielilor bugetare cu 10% si adoptarea legislatiei in domeniul parteneriatului public privat.

 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#patronate eliminare cota unica economie colaps , #Jurnalisti