Cheltuiesti multi bani de Sarbatori? Vezi cum poti evita acest lucru

Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 00:35
1565 citiri
Cheltuiesti multi bani de Sarbatori? Vezi cum poti evita acest lucru

Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi si odata cu ele vine si cel mai asteptat moment, cel al primirii cadourilor. Dar ce poate fi mai placut decat sa primesti un cadou? Poate doar sa-l daruiesti.

In fiecare an, in prag de Sarbatori, avem o ocupatie care se poate transforma din bucurie in calvar, daca ii permitem. Cumparatul cadourilor poate reprezenta un stres pentru multe persoane. Si asta pentru ca se gandesc ca vor cheltui multi bani si vor ramane cu buzunarul gol dupa Sarbatori.

Nu iti trebuie insa un buget foarte mare pentru a le face o bucurie celor dragi. Important este sa stii cum sa calculezi fiecare banut. Revista Forbes a alcatuit un top al celor mai frecvente greseli pe care oamenii le fac atunci cand cumpara cadouri si te invata cum sa treci peste Sarbatorile de iarna cu bani putini.

Fa-ti o lista de cumparaturi

Multe persoane pleaca la cumparaturi fara o lista. Insa, nu este indicat sa faci acest lucru, pentru ca in momentul in care intri in magazine esti tentat sa cumperi tot felul de lucruri care nu-ti sunt de fapt necesare.

Asadar, fa o lista pe care notezi numele celor carora vrei sa le cumperi un mic dar de Sarbatori. Totodata, poti trece in dreptul lor un posibil cadou. Iti va fi foarte usor, pentru ca daca nu gasesesti acel lucru il poti inlocui cu ceva asemanator.

Bugetul pentru cumparaturi

"Cea mai mare greseala pe care o fac oamenii cand merg la cumparaturi este ca nu isi fac un buget destinat acestui lucru", spune Pat Seaman, director al National Endowment for Financial Education (NEFE).

Asadar, nu pleca la cumparaturi inainte sa iti faci un buget detaliat: noteaza cati bani esti dispus sa dai pe cadouri, produse alimentare, decoratiuni, etc. Apoi, cel mai important este sa respecti acest buget si sa nu il depasesti.

Cadouri cu cardcredit

Ai lista de cumparaturi, stii si cati bani esti dispus sa cheluiesti. Acum trebuie sa stabilesti in ce mod vei plati produsele cumparate.

Atentie! Nu folosi cardul de credit pentru a cumpara cadouri. "Ultimul lucru pe care doriti sa il faceti este sa intrati in noul an cu datorii cumparand cadouri pentru a face oamenii fericiti", spune Laura Rowley, consultant financiar.

Sunt foarte multe persoane care utilizeaza cardurile de credit pentru a cumpara diverse daruri celor dragi, iar dupa Sarbatori nu stiu cum sa faca pentru a-si achita datoriile. Asadar, cel mai bine este sa folositi bani cash, atat cat aveti la dispozitie.

Ofertele

"Nu este o crima sa cautati oferte de sezon", spune Loren Bendele, CEO la Savings.com. Multe persoane considera o pierdere de timp cautatul produselor ieftine. Dar nu este asa. Daca ai rabdare sa compari preturile din mai multe magazine si sa "vanezi" ofertele vei economisi foarte multi bani.

Magazinele online

O alta modalitate usoara si eficienta de a cumpara cadouri de Sarbatori sunt magazinele online. Nu te deplasezi, nu mai stai la coada, nu te streseaza aglomeratia.

Dar, in cazul in care alegi sa comanzi online produsele dorite, trebuie sa ai grija la comisionul de transport. Multe firme nu includ in pretul produsului si transportul si te poti pacali. Asa ca daca gasesti produse ieftine pe Internet, asigura-te ca in pretul lor intra si transportul.

Cumparaturile facute din timp

Nu-i asa ca de multe ori te gandesti sa faci din timp cumparaturile de Sarbatori? Te gandesti ca in acest mod scapi de aglomeratie. Ei bine, nu este tocmai o alegere buna.

Daca achizitionezi cadouri pentru cei dragi cu mult timp inainte de Sarbatori, exista pericolul sa te plictisesti de ele si sa consideri ca nu ai facut o alegere buna. Si asa ajungi sa cumperi alte cadouri si evident vei cheltui si mai multi bani.

Cel mai bine este sa astepti luna decembrie, ca nu degeaba i se spune "luna cadourilor".

Cadoul pentru tine

Suntem in plina criza financiara si te gandesti la fiecare banut pe care il ai. Cand mergi la cumparaturi si iti stabilesti bugetul pentru cadouri, nu te incluzi si pe tine pentru ca te gandesti sa nu irosesti banii.

Specialistii consultati de Forbes spun insa ca gresesti. Asta pentru ca atunci cand ajungi in magazin esti tentat sa iti cumperi multe lucruri. Deci cel mai bine este sa te treci si pe tine pe lista de cumparaturi si sa iti aloci o suma mica de bani.

Micile detalii

Un sondaj recent arata ca 48% dintre persoanele care si-au stabilit un buget de vacanta anul trecut, au cheltuit mai mult. De ce? Pentru ca au uitat sa includa si mici detalii cum ar fi felicitari sau carti postale.

Asa ca fiti foarte atenti cand faceti planificarea banilor pentru Sarbatori pentru ca aceste "mici detalii" s-ar putea sa va coste mai mult decat ati fi crezut.

Impresia conteaza?

Multe persoane fac greseala sa deschida larg portofelele pentru a impresiona. Chiar daca nu au foarte multi bani ei vor sa arate colegilor, vecinilor, rudelor ca le merge bine.

Expertii iti sugereaza sa fi sincer cu tine insuti si sa nu te intinzi mai mult decat iti este plapuma. Cheltuieste doar cat stii ca iti permiti.

Adevaratul sens al Sarbatorilor

Poate ca greseala cea mai mare pe care multi dintre noi o fac de Sarbatori este ca uitam sensul lor adevarat. Nu trebuie sa cheltuiesti foarte mult pentru cadoul persoanei dragi.

Pana la urma, conteaza gestul. Nu trebuie sa cumperi un cadou scump pentru a-i arata persoanei de langa tine cat de mult o iubesti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#sarbatori, #cheltuieli, #craciun, #cadouri , #Online