China a blocat site-ul BBC, dupa relatarile cu privire la manifestatiile din Hong Kong

Joi, 16 Octombrie 2014, ora 09:30
1265 citiri
China a blocat site-ul BBC, dupa relatarile cu privire la manifestatiile din Hong Kong

China a blocat site-ul BBC la cateva ore dupa difuzarea unei inregistrari video care arata politisti din Hong Kong agresand un manifestat prodemocratie, in contextul in care Beijingul isi consolideaza controlul asupra presei si Internetului, relateaza AFP.

Este pentru prima oara cand site-ul grupului media britanic este in totalitate blocat in China, din decembrie 2010, cand nu a putut fi accesat mai multe zile, atat in timpul, cat si dupa ceremonia de atribuire a Premiului Nobel pentru Pace disidentului chinez Liu Xiaobo, conform Mediafax.

La randul sau, versiunea in limba chineza a site-ului BBC este blocata total de la momentul lansarii, in 1999, cu o scurta perioada de functionare de cateva luni, cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Beijing, din 2008.

"Ne confruntam cu o inasprire a cenzurii in China", a comentat, miercuri, intr-un mesaj postat pe Twitter, directorul biroului BBC pentru regiunea Asia, Jo Floto, cu sediul la Beijing.

Autoritatile chineze au mai impus deja "un ecran negru (postului de televiziune) BBC World, in momentul in care erau difuzate reportaje cu privire la Hong Kong", a adaugat el.

Site-urile mai multor ziare straine nu pot fi accesate

In conditiile in care Beijingul a impus o cenzura drastica pe Internet, site-urile mai multor ziare straine nu pot fi accesate, cazuri asemanatoare fiind semnalate si in ceea ce priveste retelele sociale Twitter, Facebook si, de la declansarea manifestatiilor prodemocratie din Hong Kong, platforma de fotografii Instagram.

De altfel, site-urile cotidianului The New York Times si al agentiei Bloomberg au fost blocate in 2012, dupa publicarea unor anchete cu privire la averea fostului premier Wen Jiabao si a actualului presedinte Xi Jinping.

Disparitia totala a BBC din mediul online chinez intervine in conditiile in care site-ul a difuzat miercuri dimineata o inregistrare video in care politisti din Hong Kong sunt surprinsi in momentul in care lovesc violent un manifestant cu mainile incatusate, imagini care au provocat indignare in fosta colonie britanica.

In schimb, site-ul postului CNN putea fi in continuare accesat miercuri in China continentala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#bbc china, #blocare bbc, #proteste Hong Kong , #Online