Ciocolata 3D, cel mai dulce business din viitor

Vineri, 08 Iulie 2011, ora 12:50
2780 citiri
Ciocolata 3D, cel mai dulce business din viitor

Iubitorii de ciocolata vor putea, cat de curand, sa isi creeze propriile forme 3D din ciocolata, multumita unui sistem creat de cercetatorii britanici de la Universitatea din Exter. Formele sunt turnate in straturi dulci de ciocolata, in loc de plastic sau clasicul tus, inventia prevestind un mare succes pe piata, potrivit publicatiei BBC. 

Chiar daca se afla inca in stadiul de prototip, sistemul a atras deja interesul catorva retaileri pentru achizitionare.

Tehnologia de imprimare 3D folosind plastic sau metal este deja folosita la scara larga in intreaga lume pentru a grabi viteza de lucru la producatori, iar imprimarea cu ciocolata functioneaza dupa aceleasi reguli, declara Dr Liang Hao, seful echipei de cercetatori, pentru BBC.

Tehnica pentru a construi bucatele de ciocolata dupa bunul plac incepe cu o imprimarea unei imagini plate, similara cu cea produsa de imprimantele clasice care deseneaza diferite imagini.

Mai apoi, dispozitivul imprima ciocolata strat cu strat, astfel ajungandu-se la forma tridimensionala dorita: odata ce un strat este turnat, el se solidifica, “imprimanta” trecand la urmatorul strat de ciocolata.

Tehnologia 3D cu gust de ciocolata

Au existat mai multe tentative de a se crea “imprimante pentru obiecte comestibile”, cea mai recenta fiind incercarea cercetatorilor de la Cornell University din SUA, care au folosit mancare lichefiata pe post de tus intr-un dispozitiv special creat pentru asta.

Creatia Exter, insa, este un pas inainte catre realizarea unui dispozitiv care sa imprime perfect obiecte tridimensionale cu un gust delicios, a declarat Dr. Richard Hague de la Loughborough University, pentru BBC.
Corectitudinea procesului de imprimare depinde foarte mult de anumiti parametrii-cheie, cel mai important fiind temperatura.

Odata ce prototipul se transforma in produs finit, el si-ar putea gasi un rol important in industria alimentara si in restaurante, cateva companii sesizand deja potentialul de succes si anuntandu-si intentia de a achizitiona dispozitivul.

Retailerii online de cadouri sustin ca interesul pe piata pentru un astfel de aparat, dar si pentru rezultatele lui, este imens, fiind vorba despre produse din ciocolata.

Cea mai interesanta, insa, va fi posibilitatea clientilor de a desena orice obiect pe computer, ca mai apoi sa il aiba din ciocolata in fata ochilor, la doar un click distanta.

Sub aspect comercial, inventia s-ar putea bucura de un succes enorm pe piata, sunt de pare retailerii.

Ciocolata, un pretext de socializare

Echipa lui Dr Hao vrea sa realizeze mai mult decat cateva produse din ciocolata, pregatind un pas inainte: integrarea imprimantei in spatiul cibernetic.

El intentioneaza sa creeze un site special pentru ciocolata, in care sa combine produsele dulci cu tehnologia, designul, productia digitala manuala si socializarea online.

“Ciocolata are un mare potential social, iar intentia noastra este sa dezvoltam o comunitate in care utilizatorii sa faca schimb de idei, de design si experiente in legatura cu produsele noastre pentru ciocolata”, declara omul de stiinta pentru BBC.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#3d, #ciocolata, #piata, #socializare, #succes, #tehnologie , #Online