Doar 72.000 de agenti economici au depus declaratiile fiscale online

Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 21:35
2054 citiri
Doar 72.000 de agenti economici au depus declaratiile fiscale online

Numai 72.000 din cei 500.000 de agenti economici la nivel national au ales sa depuna online declaratia 112, restul preferand sa mearga la ghiseele ANAF, desi varianta electronica va deveni singura modalitate acceptata de autoritati de la 25 iulie 2011, informeaza Newsin.

"Pana in prezent si-au depus declaratiile fiscale prin metoda depunerii online peste 72.000 de agenti economici, utilizand aproximativ 17.000 de certificate digitale autorizate, potrivit datelor centralizate la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF)", a declarat pentru NewsIn, vicepresedintele ANAF, Mihai Gogancea Vatasoiu.

Primul termen de depunere a decalaratiei 112 este 25 februarie 2011. Potrivit estimarilor ANAF, la nivel national exista aproximativ 500.000 de agenti economici, care vor fi obligati sa depuna declaratiile fiscale doar online incepand cu 25 iulie 2011.

Pana la data mentionata, documentele pot fi depuse si in format fizic, la ghiseele ANAF.

Pentru a putea depune declaratiile fiscale online, agentul economic trebuie sa detina un certificat calificat pe numele persoanei care depune documentele sau sa apeleze la o firma de contabilitate care detine un astfel de certificat.

Acestea pot fi procurate la nivel national de la una din cele trei firme care le comercializeaza: CertSign, DigiSign sau Trans Sped.

Desi majoritatea firmelor nu au achizitionat inca un cerificat calificat, reprezentantii companiilor care le comercializeaza sustin ca nu vor exista probleme in ceea ce priveste procurarea lor in termenul legal.

"Nu credem ca vor fi probleme majore cu eliberarea certificatelor la timp. Acum, cand nu este o perioada de varf si primim aproximativ 200 de cereri de certificate zilnic, le emitem intr-o zi lucratoare de la primirea tuturor documentelor completate corect de la clienti", a declarat pentru NewsIn directorul general al CertSign, Nicolae Ghibu.

De asemenea, firmele din domeniu nu estimeaza o majorare a tarifelor in perioada urmatoare. In ceea ce priveste competitia pe aceasta piata, companiile estimeaza intrarea unor noi jucatori.

"Nu credem ca va fi o piata cu mai mult de cinci jucatori, deoarece cerintele legale si cele care tin de indeplinirea standardelor internationale si normativelor europene sunt foarte stricte. Indeplinirea lor cere efort continuu, specialisti si investitii permanente.

Nu trebuie uitat ca, la nivel mondial, sunt in jur de 110 de companii care emit certificate digitale indeplinind standardele de securitate", explica Nicolae Ghibu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#declaratie fiscala, #depunere declaratie fiscala online, #anaf, #taxe si impozite, #anaf , #Online