Taxele reduc radiourile online din SUA la tacere

Marti, 26 Iunie 2007, ora 11:44
911 citiri

Peste 200 de radiouri online (webcasters) din Statele Unite si-au intrerupt astazi emisia, in semn de protest fata de o lege care ar urma sa intre in vigoare luna viitoare si care le va obliga sa plateasca taxe de autor mai mari artistilor si caselor de productie .

Printre protestatari se numara mai multe nume mari ale webcasting-ului, cum ar fi Yahoo LaunchCast, MTV Radio, AccuRadio sau Live365.com.

Noua lege adoptata de autoritatile americane va intra in vigoare incepand cu 15 iulie si se va aplica retroactiv, pana la 1 ianuarie 2006.

Protestatarii sunt de parere ca taxele vor creste exagerat de mult, putand afecta serios industria webcasting-ului. Astfel, site-ul savenetradio.com, dedicat acestui protest, a numit data de 15 iulie, cand legea ar urma sa intre in vigoare, "ziua in care muzica va muri" si a pus pe prima pagina un ceas care tine numaratoarea inversa pana la ziua repectiva.

Protestul de astazi afecteaza un mare numar de ascultatori de radio online, avand in vedere ca Yahoo opereaza aproximativ 200 de canale, iar Live365.com aproape 10.000.

300-1.200% crestere reala a taxelor

La 2 martie 2007, Comisia de Drepturi de Autor (Copyright Royalty Board), imputernicita de Congresul american sa fixeze taxele pentru acest tip de drepturi, a hotarat ca radiourile online trebuie sa plateasca taxe la fel ca posturile comerciale.

Totodata, s-a hotarat ca aceste plati vor creste cu aproximativ 30 la suta in urmatorii 2 ani. In acelasi timp, fiecare webcaster trebuie acum sa plateasca o taxa de administrare de 500 de dolari pe an.

Hotararea se aplica retroactiv pana la 1 ianuarie 2006, astfel ca, potrivit calculelor analistilor site-ului FindLaw's Writ (writ.news.findlaw.com), cresterea reala va fi de 300 pana la 1.200 la suta.

Noile taxe vor afecta toate posturile, indiferent de marime

Potrivit analistilor, cele mai afectati de aceasta masura vor fi posturile mici, multe dintre ele putand ajunge la faliment, din cauza retroactivitatii legii, care va face ca taxele sa fie enorme. Insa nu numai ei vor avea de suferit. Potrivit FindLaw's Writ, multe dintre radiourile online mari vor renunta la anumite servicii pe care acum le ofera gratuit, cum ar fi posturile personalizate, pentru ca acestea nu vor mai aduce veniturile pe care le aduceau inainte.

Acest lucru, spun specialistii, ar putea duce la o crestere a pirateriei muzicale online, care sa umple golul lasat de lipsa acestor servicii.

Protestele radiourilor nu au ramas, insa, fara ecou. Mai multe propuneri de reducere a cuantumului taxelor pentru drepturile de autor au fost inaintate catre Congres, care propun ca posturile online sa plateasca aceleasi taxe ca si cele care emit prin satelit, adica mai scazute decat cele ale radiourilor comerciale.

Bloombiz

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...