Antena 2, amendata de CNA pentru reclama mascata si alte incalcari ale legislatiei audiovizualului

Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 10:13
2240 citiri
Antena 2, amendata de CNA pentru reclama mascata si alte incalcari ale legislatiei audiovizualului

CNA a decis, in sedinta de joi, sa amendeze Antena 2 pentru reclama mascata la un supliment alimentar, care a fost promovat in emisiunea "Agentul VIP", dar si pentru mai multe incalcari ale legislatiei audiovizualului in emisiunea "Telefonul de la miezul noptii".

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a analizat, in sedinta de joi, emisiunea "Telefonul de la miezul noptii" difuzata pe 10 septembrie si emisiunea "Agentul Vip" difuzata pe 26 septembrie. In cazul ambelor emisiuni, CNA a primit reclamatii.

Potrivit CNA, in emisiunea "Agentul Vip" au fost invitate cantareata Nico si Anca Stoian, medic nutritionist, tema de discutie fiind dietele de slabit. In acest context, Anca Stoian a vorbit despre beneficiile suplimentului alimentar OB Grass.

In acest caz, membrii CNA au considerat ca Antena 3 a incalcat articolul 29, alineatul 1, litera a din Legea audiovizualului, potrivit caruia "Comunicarile comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie sa respecte urmatoarele conditii: a) sa poata fi usor identificate ca atare, comunicarile audiovizuale cu continut comercial mascat fiind interzise".

Reprezentanta postului Antena 2 la CNA, Mirela Bomboe, a spus ca medicul Anca Stoian a gresit cand a pronuntat denumirea respectivului produs.

"Nu sunt de acord cu punctul de vedere al postului Antena 2, pentru ca realizatorul emisiunii a insistat sa mai spuna o data numele produsului. Sunt circumstante agravante", a spus, in schimb, membrul CNA Narcisa Iorga.

Pe de alta parte, in cazul emisiunii "Telefonul de la miezul noptii", membrii CNA au considerat ca acest program a incalcat articolul 40, alineatul 4, si articolul 43, alineatul 1 din Codul audiovizualului, conform carora "Este interzisa utilizarea cu rea-credinta a numelui, imaginii, vocii sau asemanarii cu o alta persoana in programele audiovizuale", respectiv "Radiodifuzorii trebuie sa evite sa aduca atingere dreptului la un proces echitabil ori interesului legitim al oricareia dintre partile unor cauze aflate pe rol in justitie sau in curs de cercetare, prin comentariile si luarile de pozitie proprii sau ale invitatilor, inclusiv ale avocatilor partilor".

Conform CNA, in emisiunea "Telefonul de la miezul noptii" a fost invitata Roxana Sarbu, fosta componenta a trupei Trident si fosta iubita a lui Marcel Dumitru Sarbu. Emisiune a fost centrata pe problemele familiale ale fostului cuplu, cu referiri exprese la copilul acestora (Oana, fetita in varsta de 5 ani). S-a dezbatut un dosar aflat pe rolul instantei de judecata, pentru atribuirea custodiei acestui copil. In emisiune i-au fost aduse acuzatii lui Marcel Dumitru Sarbu, acestuia fiind-i puse diverse porecle.

Sanctiunea de 10.000 de lei a fost aplicata la propunerea Laurei Georgescu, presedintele CNA, cu sapte voturi "pentru" (Laura Georgescu, Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Viorel-Vasile Buda, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea), in timp ce Monica Gubernat a votat "impotriva".

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Antena 2 amenda CNA, #reclama mascata Antena 2, #amenzi CNA, #CNA reclame mascate , #Posturi TV