Razboiul dintre Discovery si RCS&RDS continua: CNA si UE intra in joc

Luni, 03 Decembrie 2012, ora 15:03
3151 citiri
Razboiul dintre Discovery si RCS&RDS continua: CNA si UE intra in joc

Decizia operatorului de cablu RCS de a elimina din grila canalele Discovery va fi dezbatuta de CNA, avand in vedere ca decizia incalca Legea audiovizualului, dar si de catre autoritatile europene.

"Suntem indignati de ceea ce se intampla, motiv pentru care am demarat discutiile cu autoritatile din Romania si cu Uniunea Europeana", a declarat presedintele si CEO-ul Discovery Networks International, Mark Hollinge, intr-o scrisoare deschisa adresata abonatilor RCS&RDS.

RCS&RDS a scos joi, de pe retelele de cablu analog si digital, toate canalele operate de Discovery Networks International, dupa ce, in data de 23 noiembrie, eliminase din grila Discovery Channel de pe reteaua de satelit Digi.

Acordul de retransmisie intre Discovery si RCS a expirat pe 30 noiembrie, iar reprezentantii operatorului de cablu au declarat ca au refuzat prelungirea contractului, din cauza pretentiilor financiare ale Discovery Network International:

"Nu putem accepta principiul: 1% doresc si 100% platesc! Intrucat tarifele Discovery au fost intotdeauna in dolari SUA, desi abonamentele noastre sunt platite in lei, sumele solicitate de grupul Discovery, numai pentru Romania, au crescut continuu de-a lungul anilor, indiferent de criza economica sau de ratele de schimb valutar. Astfel, echivalentul in lei al sumelor din 2012 este de doua ori mai mare decat al celor din 2008, adica o crestere cu 100% in patru ani", spune RCS-RDS.

Pe de alta parte, reprezentantii Discovery sustin ca RCS nu a fost deschis la negocieri si infirma ipoteza conform careia, ar fi solicitat o majorare a tarifelor.

"Discovery a oferit celor de la RCS&RDS reduceri ale tarifelor tocmai pentru a veni in intampinarea preocuparilor lor legate de conditiile economice in schimbare din Romania si pozitia lor pe piata. Cu toate acestea, nu au considerat necesar sa se intoarca la masa negocierilor si sa discute pe marginea ofertei noastre", spune Mark Hollinge.

RCS&RDS a inlocuit deja, incepand cu 1 decembrie, canalele Discovery Channel si Animal Planet cu Digi Animal World si BBC Entertainment.

Canalele Discovery sunt disponibile in grilele celorlalti operatori, precum UPS sau Romtelecom, insa pierderile sunt considerabile, avand in vedere ca RCS&RDS detine aproximativ 50% din piata.

Insa razboiul nu este pierdut pentru Discovery. Scandalul a ajuns pe masa autoritatilor europene, potrivit sefului Discovery Network International.

In plus, situatia va fi discutata in aceasta saptamana, cadrul unei sedinte a Consiliului National al Audiovizualului. Masura operatorului de cablu ar incalca Legea audiovizualului, potrivit lui Rasvan Popescu, presedinte CNA. El a precizat, pentru Hotnews, ca amenzile care pot fi aplicate conform legii in situatia modificarii de grila fara aprobarea CNA pot fi cuprinse intre 10.000 lei si 200.000 lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Discovery Channel RCS RDS, #scandal Discovery RCS, #Discovery grila programe , #Posturi TV